nieuws

Weblog: Marius van Dokkum, een verhalenverteller in verf.

Marius van Dokkum, geboren in 1957, is een verhalenverteller in verf. Hij ging naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen om schildertechnieken onder de knie te krijgen. Hij wilde model tekenen en materiaal uitproberen om verhalen te kunnen vertellen.
Eenmaal op de Academie in Kampen zagen ze het werk van Marius en adviseerden: 'Ga jij maar illustreren'. Dat was goed gezien schrijft hij zelf: Hij kwam er juist om te leren hoe hij zijn verhaal kon vertellen op doek. U kent ze wel: grappige taferelen van mensen die ondanks hun gekkigheden heel herkenbaar zijn. Gewoon, zoals u en ik. Marius van Dokkum weet ons feilloos vast te leggen, met een net iets te dik buikje en te dikke billen, haar een tikkie in de war, frummel in je jas of dat ene onhandige moment waarvan je hoopt dat niemand je zag. Situaties die je op z'n minst een glimlach of zelfs een dikke vette grinnik ontlokken.
Als schilder, illustrator, tekenaar en ontwerper woont Marius nu in de buurt van Apeldoorn. Portretten, stillevens, kinderboeken die hij samenstelt met de belevenissen van Opa Jan, waarbij hij stillevens nooit vanaf foto's schildert zegt hij zelf - maar direct, zoals hij ze ziet. 
Nu is er zelfs kort geleden een Museum Marius van Dokkum geopend in Harderwijk, behoorlijk uniek want hoewel er kunstenaars met eigen musea zijn - zoals het veelbesproken museum van Rob Scholte ('58) in Den Helder, en die van de realisten Rob streepje o Mohlman ('56) in Appingedam, en Henk Helmantel ('45) in Westeremden, is dit naar verluidt het enige 'erkende museum'. Marius van Dokkum Museum dus met zijn eigen stilllevens, portretten en humorischtische schilderijen én met tekeningen van zijn eigen Opa Jan: 'een echte rommelkont met heel veel huisdieren.'
Opa Jan
Opa Jan © http://www.mariusvandokkum.nl/publicaties/opajan
Opa Jan
Hoe het kan, dat Van Dokkum genoeg werk heeft voor een eigen museum? Hij verkoopt zijn werk al heel lang niet meer. Met reden. Kijk maar naar deze OverUIT de Kunst, een special, gemaakt door Ellen Kamphorst: https://www.rtvoost.nl/tv/programma/217/OverUIT-de-Kunst/aflevering/478989 
Inga Tjapkes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.