Vechtstromen deelt 10 boetes uit voor overtreden sproeiverbod, Drents Overijsselse Delta geen

Waterschap Vechtstromen heeft deze zomer tot nu toe tien boetes uitgedeeld voor overtredingen van het sproeiverbod. Het andere waterschap in onze provincie, Drents Overijsselse Delta, heeft volgens cijfers van de Unie van Waterschappen nog helemaal geen boetes of waarschuwingen uitgedeeld.

In totaal deelden de Nederlandse waterschappen 39 boetes en meer dan 150 waarschuwingen uit aan particulieren en bedrijven die ondanks een beregeningsverbod toch hun land besproeiden. 

In een groot deel van Nederland mogen boeren en particulieren geen oppervlaktewater gebruiken om hun land te beregenen en op sommige plekken is ook het onttrekken van grondwater verboden. Voor particulieren bedraagt de boete 500 euro en voor bedrijven 1500 euro.

'Goed nageleefd'

Alleen Waterschap De Dommel in Noord-Brabant deelde meer boetes uit dan Vechtstromen: dertien stuks. Samen met Gelderland en Noord-Brabant is Overijssel het gebied waar de landbouw de grootste problemen ondervindt door de droogte, zegt de Unie van Waterschappen. Het lijkt dus niet vreemd dat boeren daar zo nu en dan een sproeiverbod overtreden, al vindt de Unie dat de verboden over het algemeen goed worden nageleefd.

Geen boetes ondanks extra controle

Opmerkelijk is dat Waterschap Drents Overijsselse Delta tot nu toe geen enkele boete en zelfs geen enkele waarschuwing uitdeelde. Eind juli begon het waterschap nog met het inzetten van kantoorpersoneel om te controleren op overtredingen van het beregeningsverbod.

Volgens woordvoerder Klaas Jansen hebben controleurs wel af en toe iemand aangesproken als ze ergens een pomp of slang zagen liggen. "Maar officiële waarschuwingen waren tot nu toe niet nodig."

Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel, dat een klein deel van het zuiden van de provincie beheert, deelde in totaal zes boetes uit en bijna vijftig waarschuwingen.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.