nieuws

Wat is botulisme en is het gevaarlijk?

Door de warmte van de afgelopen maanden is het water in plassen en vijvers flink opgewarmd. Dat maakt de kans op botulisme veel groter. Maar hoe gevaarlijk is het en hoe ontstaat botulisme?
Voor het antwoord spreken we af met Jeannette van Schaik van waterschap Vechtstromen bij natuurgebied De Vloeivelden van Staatsbosbeheer in De Krim. Hier leven veel bijzondere watervogels. Iedere week wordt er hier gezocht naar dode dieren die mogelijk zijn overleden aan de gevolgen van botulisme.
Ook deze ochtend zijn al twee dode dieren gevonden. "Botulisme is een bacterie in het water en is gevaarlijk voor met name watervogels. Zij gaan eraan dood", zegt van Schaik.

Iedere week wel 15 dode dieren

Door het warme weer wordt het water van de vloeivelden heel erg zuurstofarm. Dit is goed te zien aan de groene kleur van het water. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot wel 27 graden, uniek voor Nederland. Hierdoor kan botulisme zich goed ontwikkelen. Het eiwit van dode dieren in het water verergeren de omstandigheden.
Om het water zo gezond mogelijk te houden draaien ze bij Staatsbosbeheer en het waterschap overuren om de dode dieren op te ruimen. "Iedere week vinden we er wel 15. En dat is heel erg veel", zegt van Schaik.

Niet zwemmen en vissen in besmet water

Botulisme is niet gevaarlijk voor mensen. Honden kunnen er wel ziek van worden. Toch kan een mens ziek worden als er besmet water in een open wond terecht komt en gevoelig voor deze bacterie is. 
Het waterschap plaatst borden wanneer er botulisme is geconstateerd. Het is dan verboden in het water te zwemmen of te vissen, honden moeten aangelijnd zijn en kadavers mogen niet aangeraakt worden.
Botulisme komt in verschillende varianten voor. De variant in de Vloeivelden is gelukkig nog mild. "Wat we nodig hebben is regen en de temperatuur moet 's nachts omlaag, dan is het opgelost", zegt Jeannette van Schaik van waterschap Vechtstromen.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.