nieuws

Droogtemaatregelen blijven van kracht

IJssel
IJssel © Minko Soomers
Ondanks de regen van de laatste weken blijven de droogtemaatregelen van kracht. Dit meldt Rijkswaterstaat vandaag in haar wekelijkse droogtebericht. Aan de droogtesituatie is volgens Rijkswaterstaat structureel niets verbeterd.
Hoewel de waterkwaliteit verbeterd is zijn blauwalgen, botulisme, vissterfte, negatieve zwemadviezen en zwemverboden toegenomen. Het aantal dode eenden dat Waterschap WDO Delta heeft verzameld staat volgens woordvoerder Klaas Jansen sinds afgelopen weekend op tachtig. Of er sprake is van botulisme kan WDO Delta nog niet zeggen. Het wachten is op de uitslagen van het laboratorium.

Licht tot niet merkbaar

De regen heeft bij de hogere zandgronden in onder meer Twente een "licht tot niet merkbaar" effect. Daar blijven de maatregelen zoals de onttrekkingsverboden van oppervlakte- en grondwater ongewijzigd van kracht. De droogte blijft volgens het droogtebericht negatief van invloed op landbouw en natuur. Ook blijven de waterschappen de waterkeringen inspecteren.

Grondwaterstanden

In de zogenoemde vrij afwaterende gebieden in onder meer Oost-Nederland is nog steeds sprake van "lage tot zeer lage" grondwaterstanden. 
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.