nieuws

Hotelpiraten die toesloegen in Tubbergen blijken de beruchte ‘Kerkoplichters’

De hotelpiraten die toesloegen bij hotel Marcant in Tubbergen blijken de beruchte ‘Kerkoplichters’. Het duo trekt al sinds 2004 een spoor van financiële ellende door het hele land. De politie kent hun identiteit, maar toch weten de twee telkens weer toe te slaan. Vooral omdat ze zo enorm geraffineerd te werk gaan.
De eigenaren van hotel Marcant kwamen dezer dagen landelijk in de publiciteit omdat ze foto’s van het echtpaar op internet hadden geplaatst.
Het echtpaar heeft een bedenkelijke naam hoog te houden als het gaat om flessentrekkerij. Vele tientallen keren al sloegen ze toe. Meestal valt de financiële schade per individu relatief mee, In 2009 werd de totale buit al eens becijferd op ruim 10.000 euro, afkomstig van 75 slachtoffers.

Hardleers

De twee belandden zelfs meermalen achter de tralies, maar het duo toont zich vooral erg hardleers. Zodra ze weer op vrije voeten zijn, pikken ze hun oude praktijken weer op.
Het tv-programma Opgelicht?! lichtte al eens uitgebreid hun doopceel.

Vrome verhalen

Hun opvallende bijnaam de ‘Kerkoplichters’ hebben ze te danken aan het feit dat ze vooral gelovigen weten in te palmen met vrome verhalen.
De twee slaan telkens op dezelfde manier toe. Ze reizen onder meerdere schuilnamen kriskras het hele land door – liefst per fiets -, overnachten in hotels en bed and breakfasts, eten en drinken en gaan er vervolgens spoorslags vandoor.

Inpalmen

Het echtpaar weet z’n slachtoffers op uiterst gewiekste wijze in te palmen. Volgens gedupeerden bereiden ze zich zelfs heel uitgebreid voor. Via internet achterhalen ze zoveel mogelijk persoonlijke achtergronden van hun slachtoffers, waardoor ze het vertrouwen weten te winnen.

Eigenaar Johan van Dalfsen van een B&B in Meppel vertelde gisteren uitgebreid aan RTV Oost hoe hij door de twee op sluwe wijze om de tuin werd geleid en onder meer twee dure huurfietsen kwijtraakte.

Zielige verhalen
De ‘Kerkoplichters’ weten met zielige verhalen goedgelovigen zover te krijgen dat ze hen geld lenen. Onder anderen de dominee van een protestantse kerk in het Drentse Hollandscheveld trapte in hun verhaal en leende ze 70 euro.

Veroordeeld

Hun religieuze bijnaam ten spijt: hun leven beteren doen de twee niet echt. Volgens het tv-programma Opgelicht?! werden de twee in november 2008 aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering. Beiden zijn op dat moment al meermalen veroordeeld en hebben ze in de cel gezeten. De man is op dat moment voortvluchtig omdat hij tijdens een weekendverlof de benen heeft genomen. Samen met de vrouw, die toen net weer op vrije voeten was.
Volgens woordvoerster Chantal Westerhoff van de politie Oost-Nederland is de identiteit van de twee bekend: "Ze zijn door het hele land actief en staan in meerdere regio's als gesignaleerd. We roepen gedupeerden vooral op om ook daadwerkelijk aangifte te doen zodat we een strafrechtelijk onderzoek tegen ze kunnen beginnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.