Twenterand blijft bij inzet loktieners

Twenterand gaat door met het gebruik van loktieners bij de controle op verkoop van alcohol aan minderjarigen. Dit ondanks de kritiek van beboete bedrijven en sportverenigingen.

Begin augustus zijn zes horecazaken en twee sportverenigingen beboet voor de verkoop van alcohol aan door de gemeente op pad gestuurde tieners. Een boete die 1360 euro bedraagt.


Geen effect
Burgemeester Annelies van der Kolk ziet zich genoodzaakt loktieners in te zetten. Dit omdat volgens Van der Kolk een waarschuwingscontrole, een voorlichtingscampagne en een brief waarin sancties werden aangekondigd geen effect hadden.


Volgens de burgemeester schenkt de meerderheid van de gecontroleerde horecazaken alcohol aan jongeren onder de achttien. Van der Kolk:“Ik ben heel teleurgesteld. Ik vind dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben.” Ook blijft volgens Annelies van der Kolk bij twijfel de controle van de leeftijd vaak achterwege.


Bezwaarschrift
Bestuurslid Enno de Boer van korfbalvereniging T.O.P. Vroomshoop wil niet reageren. Wel geeft De Boer te kennen dat de vereniging een bezwaarschrift heeft ingediend bij de gemeente. De Boer:”Tot ons bezwaarschrift behandeld is doen wij geen uitspraken.” Tegenover de krant gaf De Boer eerder te kennen de boete buitenproportioneel te vinden.

Burgemeester Van der Kolk kan zich voorstellen dat de beboete uitbaters moeite hebben met de boete, "maar ze moeten ook bij zichzelf te rade te gaan over wat zij kunnen doen om te voorkomen dat er drank aan minderjarigen wordt verkocht. Als het lukt dat minderjarigen alcohol kopen denk ik dat ze nog niet genoeg doen.”

Belonen goede ondernemer
Horeca Nederland regiomanager Helen Massen denkt dat de gemeente goed handelt. “Bij de controle door loktieners zijn volwassenen aanwezig. Handhaven ziet Massen bovendien als het belonen van de goede ondernemer. “Iedereen weet dat er al sinds 2013 niet meer geschonken mag worden onder de achttien. Hoe vreemd is het dan nog dat er nog steeds beboet moet worden?”


In overleg
Zolang het op een juiste manier gebeurt staat Horeca Nederland achter het gebruik van loktieners. Helen Massen:”Als het maar netjes in overleg gebeurt. Naar ik heb begrepen waren de ondernemers er van op de hoogte dat dit ging gebeuren. Het is natuurlijk een beetje een dubbel verhaal. Ik gun ze die boetes niet. Liever niet. Aan de andere kant is de wet de wet en mag er al vijf jaar niet aan minderjarigen worden geschonken.”

Meer over dit onderwerp:
Vriezenveen Loktieners alcohol Nieuws
Deel dit artikel: