nieuws

Hotelpiraten slepen hotelier voor de rechter na foto’s op internet: ‘Dit is smaad en laster’

Omdat ze herkenbaar op internet werden gezet, stappen de hotelpiraten naar de rechter wegens smaad
Omdat ze herkenbaar op internet werden gezet, stappen de hotelpiraten naar de rechter wegens smaad © Marcant Tubbergen
De hotelpiraten, die de afgelopen dagen landelijk in het nieuws kwamen omdat een hotel in Tubbergen foto’s van ze op internet plaatste, slepen de horecaondernemer voor de rechter. Ze zeggen een procedure te beginnen wegens smaad en laster.
De hotelier vindt dit de wereld op zijn kop: “Ik verwacht eerlijk gezegd dat het zover niet komt. Je zou jezelf toch wel enorm in de vingers snijden als je eerst tientallen mensen oplicht en dan naar de rechter stapt.”

'Kerkoplichters'
Het echtpaar, dat de bijnaam de ‘Kerkoplichters’ heeft, is al ruim tien jaar actief door het hele land. Daarbij bedienen ze zich van diverse aliassen en weten met onder meer zielige verhalen toe te slaan. Onder meer dat ze een doodzieke kleindochter zouden hebben.

Privacy geschaad

Volgens de Bond van Wetsovertreders (BWO) hebben de twee zich bij deze organisatie gemeld. Ze dagen de hotelier voor de rechter omdat hij hun privacy zou hebben geschaad door hun gezichten duidelijk herkenbaar op internet te plaatsen.

Procedure
“Jan L. en Maria C. hebben ons gevraagd een procedure te starten om de immateriële schade te vorderen”, zo laat een woordvoerder van de BWO weten. De BWO zegt de hotelier eerder te hebben gesommeerd de foto’s van internet te verwijderen. “Nu de sommatietermijn is verstreken en de foto’s er nog steeds op staan, zal een procedure worden gevoerd.”
Ook zegt de BWO aangifte te hebben gedaan wegens zogeheten smaadschrift.

Niet onder indruk
Bij hotel Marcant in Tubbergen zijn ze niet echt onder de indruk van het aangekondigde proces. “De afgelopen dagen hebben zich werkelijk tientallen andere gedupeerden bij ons gemeld. Ik denk echt niet dat deze twee naar de rechter durven te stappen. Daarmee zouden ze immers het risico lopen dat ze ter plaatse worden opgepakt”, zegt mede-eigenaar Niels Stroot.

De hotelpiraten blijken ook te hebben toegeslagen bij het Twents Gastenhoes in Ootmarsum. “Ze zijn zó gehaaid”, zegt eigenaresse Bernadette Westerhof. “Zo refereerden ze aan een actie uit de negentiger jaren rond een NCRV-sjaaltje. Dat ze hier toen ook te gast waren en dat ze het zo leuk vonden terug te zijn. Zo winnen ze je vertrouwen.”

Massaal aangifte doen

Ook hier vertrok het duo zonder te betalen. Bernadette Westerhof heeft aangifte gedaan: “Vaak wordt dit nagelaten. Maar dit moeten we juist zo massaal mogelijk doen. Alleen dan kunnen politie en justitie een dossier tegen ze opbouwen. Dat is de enige manier om deze mensen te stoppen.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.