Gezondheidsdienst voor Dieren: pas op voor onrijpe groene eikels

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt voor onrijpe groene eikels. Door de droogte van de afgelopen periode zijn al veel eikels van de bomen gevallen en als dieren dit eten, kan dit vergiftigingen veroorzaken.

Eikels en het groene eikenblad bevatten het giftige tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden schadelijk zijn. 'Normale' bruine eikels bevatten dit schadelijke stofje ook, maar de onrijpe eikels bevatten er een hogere concentratie van. 

Beperkt aanbod

Wanneer er voor runderen en paarden niet genoeg voedsel is, gaan deze dieren eikels eten om het te compenseren. Schapen en geiten eten de eikels sowieso al. 

Tannine

Tannine veroorzaakt onder andere schade aan de bloedvaten, darmen en nieren. Dieren gaan zich afzonderen van de groep, zijn trager en nemen niet genoeg ander voedsel op. Verder kunnen ze onderkoeld raken, krijgen een verstoorde ademhaling, buikpijn en bloed uit de neus of in de poep. De dieren kunnen uiteindelijk ook sterven als ze te veel van het stofje binnenkrijgen. 

Het is niet eenvoudig om dieren te behandelen die te veel giftige eikels hebben gegeten. Het advies van de Gezondheidsdienst is dan ook om de dieren preventief te verwijderen van het land waar te veel eikels liggen of om de gebieden af te zetten. 

Meer over dit onderwerp:
dieren Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: