ProRail in actie tegen spoorlopers: kwart van alle boetes in Overijssel uitgedeeld

Balanceren op spoorrails, je hond even langs het spoor uitlaten of een frisse duik vanaf een spoorbrug over een rivier. Spoorlopers; ze zijn spoorbeheerder ProRail een doorn in het oog en daarom worden er meer controles langs het spoor gehouden. Met resultaat.

Vorig jaar werden er in Nederland twintig spoorlopers op de bon geslingerd, waarvan één boete in Overijssel werd uitgeschreven. Dit jaar staat de teller landelijk op 32 bekeuringen, een kwart daarvan is uitgedeeld in onze provincie. 

Levensgevaarlijk

"Het is gewoon levensgevaarlijk", legt Wouter Traas van ProRail uit. "En dat is ook de reden dat we er heel sterk op verbaliseren. We willen het echt niet hebben."

Traas voert zelf ook controles langs het spoor uit en komt daarbij soms de gekste dingen tegen. "Van jongeren die aan overwegbomen hangen tot mensen die op een spoorstaaf balanceren en mensen die met hun fiets een binnendoorweg nemen. Je treft de meest bizarre taferelen aan. Mensen zijn blijkbaar nog steeds niet doordrongen van de risico's."

16.000 treinen vertraagd

Spoorlopen is niet alleen gevaarlijk, het veroorzaakt ook nog eens flinke treinvertragingen. Volgens cijfers van ProRail liepen vorig jaar meer dan 16.000 treinen vertraging op door mensen die zich in de buurt van het spoor begaven. Per dag liepen treinen daardoor zo'n 3,5 uur vertraging op. 

"Voorbeeld: de trein moet in Almelo binnenkomen, maar moest door een spoorloper een snelremming uitvoeren. Daardoor komt hij minuten te laat, waardoor andere treinen te laat vertrekken die op hun beurt weer aansluitingen elders in het land missen", legt Traas uit. 

Hartverzakking

Wie zich in de buurt van spoorrails begeeft, riskeert niet alleen een boete van zo'n 150 euro. Ook bezorg je treinpersoneel een hartverzakking. "Stel je voor: een machinist heeft een week ervoor een aanrijding gehad, misschien wel met dodelijke afloop en rijdt weer op de trein", vertelt Traas. 

"Als hij dan iemand in de buurt van het spoor ziet, schrikt hij zich natuurlijk een hoedje. Dat is verschrikkelijk voor treinpersoneel en de risico's moet je niet willen nemen. Blijf gewoon uit de buurt van het spoor."

Meer over dit onderwerp:
spoorlopers ProRail Nieuws
Deel dit artikel: