Fokker in IJsselland houdt 56 honden in ernstig vervuilde kennels

De Dierenbescherming heeft afgelopen woensdag in de regio IJsselland 56 honden in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Bijna alle honden hadden geen water of een goede ligplaats. Een deel van de dieren zat zelfs in hun eigen ontlasting. Dat meldt de Dierenbescherming.

In de fokkerij, die in oude varkensstallen is, werden vooral Zwitserse herders, Labradors en Rhodesian Ridgebacks gehouden. In de stallen hing volgens de Dierenbescherming een sterke ammoniaklucht.

Een aantal honden was zo verwaarloosd dat zij een vervuilde en vervilte vacht hadden. Met de pups ging het niet veel beter, die lagen in hun eigen ontlasting en hadden geen warmtelampen.

Hondenpension

Behalve de hokken met fokhonden, werd een deel van de voormalige stal als hondenpension gebruikt. Ook die kennels voldeden niet aan de eisen van de inspectie. De hokken waren verouderd en hadden scherpe punten.

De inspecteurs vonden tijdens de controle ook grote hoeveelheden brood en te warm opgeslagen kippenvlees. Dat werd tot hondenvoer verwerkt.

Snelle verbetering

De eigenaar kreeg de opdracht om de omstandigheden van de honden voor het weekend te verbeteren. Tijdens de tweede controle, die vrijdag was, bleek dat er hard was gewerkt en de verblijven leefbaar waren gemaakt.

Geen vergunning

De man verzorgde de ruim vijftig honden in zijn eentje. Dat bleek een te grote klus voor hem. Omdat de Dierenbescherming wil voorkomen dat de situatie voor de honden weer verslechtert, blijft de inspectie regelmatig controles uitvoeren.

De verdachte heeft jarenlang legaal als fokker gewerkt, maar heeft niet meer nu de vereiste papieren. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Deel dit artikel: