nieuws

Droogteproblemen nog niet voorbij: grote vissterfte vijver Oldenzaal

Dat de problemen rondom de droogte met een beetje regen nog niet over zijn, bewijst de grote vissterfte in de bergingsvijver bij het industrieterrein in Oldenzaal. Al meer dan honderd vissen hebben sinds donderdag het loodje gelegd omdat er een groot zuurstoftekort is in het water.
Een probleem dat niet zomaar op te lossen is. 

Oorzaak

Door de droogte van de afgelopen periode heeft het water erg lang stilgestaan. Alles wat op de weg lag, werd in een keer door de regen afgevoerd de vijver in. Dit veroorzaakt de grote zuurstofdip waar veel vissen aan doodgaan omdat de afvalstoffen niet op tijd afgebroken kunnen worden.

Reddingspoging

Sportvisserij Oost Nederland probeert samen met Waterschap Vechtstromen en vele andere vrijwilligers de vissen te redden. "Afvissen is nu heel moeilijk", zegt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost Nederland. "We hebben een aggregaat geplaatst voor beluchters in het water, dat zijn zuurstofpompen. Een klein deel van de vijver krijgt nu op bepaalde plekken extra zuurstof. Zo hopen we de overgebleven vissen te redden."
Of de zuurstofpompen de vissen daadwerkelijk redden, is nog maar de vraag. "We zien wel degelijk dat er vissen naar de beluchters worden getrokken, maar in de zuurstofmetingen die we doen zien we niet of nauwelijks verschil met de plekken die we niet beluchten. De wateroppervlakten waar extra zuurstof wordt toegevoegd zit het zuurstofgehalte net iets boven de kritische grens."
Een zuurstofgehalte onder de vier milligram wordt discutabel. Het gehalte in de vijver is al op veel plaatsen amper één milligram. 
De tekst gaat onder de foto verder.
Grote vissensterfte vijver Oldenzaal
Grote vissensterfte vijver Oldenzaal © Mark Kouwenhoven
Fotograaf: Mark Kouwenhoven

Verloren hoop?

"Dat vragen wij ons ook af", zegt Kouwenhoven. "Op dit moment staat de teller al op over de honderd dode vissen. We weten dat er veel vis in zit en er komen nog steeds veel vissen aan het oppervlak om lucht te happen. Dat proberen we zeker nog te redden."
Dode vissen zakken naar beneden, of drijven naar boven. Soms ook in die volgorde. De vissen die op de oppervlakte drijven, kunnen dus ook zomaar een dag eerder zijn gestorven.
"Er zitten echt joekels in het water. Gisteren hebben we een karper eruit gehaald van 18,5 kilo. Die kwam meteen bovendrijven."

Visverbod

Sinds vrijdag is er ook een visverbod van kracht. "De vis heeft al veel stress door het zuurstoftekort, dus het helpt niet als wij ook nog eens zouden gaan vissen. Dat heeft geen enkele zin." 
Vrijwilligers van de Oldenzaalse Hengelsportvereniging zijn dag en nacht bezig om de vijver in de gaten te houden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.