nieuws

Hotelpiraten eisen 2.500 euro van gedupeerd hotel voor plaatsen foto’s; ‘Ze doen dit voor de kick’

De gewraakte foto van de intussen veelbesproken hotelpiraten
De gewraakte foto van de intussen veelbesproken hotelpiraten © Marcant Tubbergen
De hotelpiraten, die vorige week uitgebreid in het nieuws kwamen omdat foto’s van ze op internet waren geplaatst, eisen van de hotelier 2.500 euro. Dat blijkt uit de dagvaarding die de Bond van Wetsovertreders namens de twee heeft opgesteld.
Het echtpaar had in hotel Marcant in Tubbergen overnacht en was spoorslags vertrokken zonder de nota van bijna 1000 euro te voldoen. Daarop plaatsten de hoteleigenaren foto’s van ze op internet.

Stormvloed reacties
Dat veroorzaakte een stortvloed aan reacties van andere gedupeerden. Het echtpaar blijkt al jarenlang een spoor van financiële ellende door het hele land te trekken. Omdat ze veelvuldig toeslaan in religieuze hoek hebben ze intussen de bijnaam ‘de Kerkoplichters’ gekregen.

Schadeclaim

Omdat hun gezichten herkenbaar in beeld waren gebracht, hebben de twee zich gemeld bij de Bond van Wetsovertreders (BWO). Die heeft nu een procedure aangekondigd die medio september wordt gehouden voor de kantonrechter Almelo. Daarin eisen ze 2.500 euro, zo valt te lezen in de dagvaarding.

Een woordvoerder van de BWO erkent dat de twee de rekening hadden moeten betalen. “Daar bestaat geen discussie over.” Maar de hoteliers pleegden volgens de zegsman een onrechtmatige daad door hun foto’s online te plaatsen. "Daarmee maakten ze inbreuk op hun portretrecht." Vandaar de schadeclaim van 2.500 euro.

Zichzelf aangegeven

De twee van 62 en 53 jaar hebben - onder druk van de publiciteit - zichzelf eind vorige week aangegeven bij de politie in hun woonplaats Assen. 

'Voor de kick'
Intussen proberen sympathisanten de twee voor erger te behoeden. Plaatsgenoot en goede vriend, Johan van Heugten, zegt dat het echtpaar verslaafd is aan het gratis overnachten in hotels: “Het gaat ze niet om het geld ofzo, maar het draait puur om de kick. In 2009 zijn ze in behandeling geweest bij een psycholoog, maar blijkbaar hebben ze een terugval gehad in hun behandeling.”

Hulp

Volgens Van Heugten was de behandeling destijds op hun eigen verzoek: “Het valt niet goed te praten wat er is gebeurd, maar dit heeft te maken met hun psychische gesteldheid. We hopen nu dat ze goede hulp krijgen.”

Niet onder de indruk

Niels Stroot van hotel Marcant in Tubbergen lijkt geen moment te zitten met de schadeclaim: "Die Bond van Wetsovertreders neem ik eigenlijk niet serieus. Als ze dan die schadeclaim willen indienen, moeten ze dat maar doen. Het is altijd nog de rechter die daar het laatste woord over heeft. En mocht het onverhoopt toch zo ver komen dat we moeten betalen, dan zijn er al mensen die hebben aangeboden ons financieel te ondersteunen. Voor de rest willen we ons weer op ons hotel richten."

Voorarrest

Het echtpaar wordt in de loop van de dag voorgeleid voor de rechter-commissaris van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. Die beslist vervolgens of het voorarrest wordt verlengd. Volgens een woordvoerster zijn er meerdere aangiften binnengekomen, maar moet het exacte aantal nog in kaart worden gebracht.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.