nieuws

Kleine 80 procent van de vissen in Oldenzaalse bergingsvijver is dood

Zeventig tot tachtig procent van de vissen in de bergingsvijver is Oldenzaal-Zuid is door zuurstofgebrek dood gegaan. Dat zeggen mensen van de Oldenzaalse Hengelsport Vereniging (OHV).
"Dit doet heel erg pijn", zegt vrijwilliger Erwin Jansen van de vereniging. "Dit gaat elke vrijwilliger aan het hart. We zijn drie dagen druk geweest om de dode vissen uit het water te halen."

'Gelijk zuurstofpomp gehaald'

Voorzitter André van Eeten van de OHV kreeg vrijdagmorgen bericht dat er veel dode vissen in de vijver lagen. "Ik heb gelijk een zuurstofpomp bij de vereniging opgehaald. Die stond een uurtje later te draaien. Later hebben de mensen van Sportvisserij Oost Nederland gelukkig een aggregaat geregeld."
In het begin werd met kleinere pompen gewerkt. "Moesten onze vrijwilligers elke twee uur de benzine aanvullen. Dat aggregaat bracht wel wat rust. Net als de mensen van het waterschap en van Sportvisserij Oost Nederland hebben we vele tientallen dode vissen aan de kant gehaald."

'Organisch materiaal'

Normaal gesproken zorgt regen er voor dat het water juist meer zuurstof krijgt. Maar in dit geval is het andersom. "Er is veel organisch materiaal de vijver ingespoeld. En dat heeft ook weer zuurstof nodig, waardoor de vissen a;sng te weinig hebben."
Er werd gelijk een visverbod ingesteld. "Dat is voorlopig voor onbepaalde tijd", zegt voorzitter Van Eeten. "We moeten de vissen die er nog in zitten voorlopig even de rust geven. Dat kan best nog enkele maanden gaan duren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.