nieuws

Hoe Wilsum en Kampen elkaar gaan helpen om meer toeristen te trekken

Het is een langgekoesterde wens in het dorp Wilsum: een aanlegsteiger voor grotere boten langs de oever van IJssel. Al dertig jaar zijn er mee bezig. Tot nu toe lukte het niet, maar de wind lijkt ineens uit een gunstige hoek te komen. En die hoek is Kampen.
De stad Kampen wil meer doen met het water. Vooral meer toeristen trekken. De fraaie historische binnenstad trekt al een mooi aantal toeristen, maar die kunnen eigenlijk heel moeilijk het water op. En dat terwijl de binnenstad direct aan de IJssel grenst. Mooier kan eigenlijk niet. Daar liggen kansen.
(tekst gaat verder onder foto)
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
Stadsfront van Kampen vanaf de IJssel
Miranda Hogeboom (Citymarketing Kampen) is inmiddels druk in de weer met allerlei plannen om het 'nautisch karakter' van de stad te versterken. Een opdracht van de gemeenteraad van Kampen. Eén van haar plannen is om op het water 'ommetjes' te maken. Zoals die ook bestaan voor wandelaars en fietsers.

Nieuwe aanlegsteigers nodig

Om een leuk ommetje voor de boot te creëren heb je wel een paar aanlegsteigers in de buurt van de stad nodig. "Want net als op de fiets, is het ook voor varende recreanten leuk om ergens te kunnen stoppen en een kopje koffie te drinken", legt Hogeboom uit. Alleen ontbreken die aanlegsteigers op dit moment nog.
(tekst gaat verder onder foto)
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
Toeristenboot die nu nog maar beperkt in het achterland van Kampen kan aanmeren
Deze zomer zijn er al een paar bijeenkomsten geweest met ondernemers, waarbij gekeken is welke plekken langs de IJssel het meest geschikt zijn voor zo'n aanlegsteiger. Tien plekken waren in beeld, alleen zijn er dan vaak nog technische problemen. Hogeboom: " Je hebt te maken met stromingen in de IJssel, het feit dat Rijkswaterstaat allerlei regels heeft."
Een aanmeerplek bij Wilsum en Zalk lijkt wel haalbaar. Wat betreft Hogeboom moet het plan binnen een jaar gerealiseerd zijn. "Ik leg de lat graag hoog, zodat er aandacht en energie voor blijft. Volgend zomerseizoen moet zoiets toch voor elkaar kunnen zijn?"

Verbazing in Wilsum

In het IJsseldorpje Wilsum reageert voorzitter Steffen Hofstra van Dorpsbelang met enige verbazing op de ontwikkelingen. "Wij zijn in hier in het dorp al heel veel jaren mee bezig, maar tot nu toe liepen alle plannen vast op te hoge kosten."
(tekst gaat verder onder foto)
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
Steffen Hofstra bij de huidige aanmeerplek langs de IJssel
Hofstra pakt zijn fiets en laat de huidige aanlegsteiger zien. Op het eerste gezicht verwacht je dat er al hele grote boten kunnen aanmeren, maar schijnt bedriegt. Hofstra wijst richting de waterspiegel: "Wat je niet direct ziet is puinafval, wat gebruikt is bij de dijkverzwaring van dertig jaar geleden. Daardoor hebben speedbootjes al de grootste moeite om zonder schade aan te meren."

Vervuild slib

"Maar er is nog een groter probleem", verzucht Hofstra. Uit onderzoek blijkt het slib bij de aanlegsteiger flink vervuild is. Saneren kost al gauw enkele tienduizenden euro's. "Was er geen sprake van vervuiling, dan hadden we met een paar jongens uit de dorp de klus zelf al lang geklaard."
(tekst gaat verder onder foto)
Deze schepen varen nu Wilsum nog voorbij
Deze schepen varen nu Wilsum nog voorbij © Simon Dirk Terpstra
Deze schepen varen Wilsum nu nog voorbij
Hofstra vindt het frustrerend dat de overheid tot nu toe geen gehoor heeft gegeven aan de wens van het dorp. "Vooral in november is het een gemis dat we geen goede aanlegsteiger hebben. We hebben een prachtige rivier bij het dorp, maar Sinterklaas kan niet eens aanmeren met een boot."
"En wij hebben dat puin niet in het water gegooid. Dus je kunt ook tegen de overheid zeggen 'haal je eigen spullen uit het water.' En jammer dan dat dat geld kost."

Gieterse toestanden

Dat Wilsum nu ineens in beeld is voor een aanlegsteiger voor grotere schepen, komt dan ook als een aangename verrassing. Dringt zich wel de vraag op of het dorp wel zit te wachten op boten vol met toeristen die het rustieke dorpje 'eens komen bekijken'.
Een willekeurige dorpeling die we tegenkomen is duidelijk niet heel enthousiast. "Meer aanlegplekken voor de lokale bevolking is prima, maar meer toeristen zit ik eigenlijk niet heel erg op te wachten."
(tekst gaat verder onder foto)
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
Een voorbijganger op de trekker die niet zit te wachten op meer toerisme in Wilsum
Toch verwacht Steffen Hofstra dat lang niet alle inwoners er zo over denken. "We hebben in het dorp al heel veel fietsers en wandelaars en er kunnen er echt nog wel een paar bij vanaf het water. Gieterse toestanden, waarbij het dorp overspoelt wordt met toeristen, verwacht ik hier sowieso niet."
Maar wat heeft Wilsum dan te bieden aan de recreant die besluit om een stop te maken? Moet je daar als overheid überhaupt wel in willen investeren?

Oudste kerkje van Overijssel

Hofstra wijst naar het kerkje dat het dorpsgezicht vanaf de kant van de IJssel zo bepaalt. "Dit is het oudste kerkje van Overijssel, gebouwd in 1050. Zeer de moeite waard om te bekijken. Zowel van buiten als van binnen." Ook is Hofstra trots op het plaatselijke café waar je terecht kan voor een koud biertje of een kop koffie.
(tekst gaat verder onder foto)
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
De historische kerk van Wilsum
Miranda Hogeboom van Citymarketing Kampen vult aan. "Wilsum is prachtig dorpje aan de IJssel, omgeven door mooie natuur waar je van kunt genieten. En je moet vooral de waarde zien in combinatie met de stad Kampen. Net als een bezoek aan Amsterdam. Prachtig om door de straten te lopen, maar ook leuk om even een rondvaart boten te boeken om van de stad te genieten vanaf het water. Zo hebben wij het achterland."

Plannen die geld opleveren

En zo lijkt het mes voor Wilsum en Kampen aan beide kanten te snijden. Nou ja, hoe zit dat nog met die hoge kosten voor het opruimen van al dat puin bij de steiger in Wilsum. Is de overheid dit keer wel bereid om te betalen?
Hogeboom is daar optimistisch over. "Garanties kan ik niet geven. We zijn nog in de onderzoeksfase, maar ik zie veel draagvlak voor de plannen. Dus ik verwacht dat de gemeente en ondernemers ook gaan investeren en misschien wil de provincie ook nog wel een duit in het zakje doen."
(tekst gaat verder onder foto)
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
Miranda Hogeboom vaart over de IJssel bij Kampen
Ondertussen is de Citymarketeer ook al weer druk in de weer met andere plannen om 'nautisch Kampen' beter op de kaart te zetten. "Zo krijgen historische boten gratis winterligging, zodat we het hele jaar verzekerd zijn van een mooi stadsfront." Verder zijn er grote plannen met de Koggewerf en is het doel meer riviercruiseschepen naar Kampen te halen.
Plannen die uiteindelijk meer toeristen voor de stad en het achterland opleveren. "En dat heeft als het goed is z'n weerslag op omzet van winkels, of de horeca en ook de culturele sector profiteert hiervan mee."
Nautisch Kampen
Nautisch Kampen © Simon Dirk Terpstra
Koggewerf bij Kampen, met een replica van de kogge in de haven

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.