nieuws

Waarom Zwolle meer jonge vrouwen heeft en de rest van de provincie niet

Zwolle enige gemeente met meer jonge vrouwen dan jonge mannen
Zwolle enige gemeente met meer jonge vrouwen dan jonge mannen © iStock
In onze provinciehoofdstad is iets bijzonders aan de hand: er zijn meer vrouwen tussen 20 en 25 jaar oud, dan mannen in die leeftijd. En daarmee is Zwolle de enige Overijsselse gemeente waar dat het geval is. Want in de 24 andere gemeenten zijn de jonge mannen in de meerderheid.
Op 1 januari van dit jaar waren er voor elke 100 jonge vrouwen 'slechts' 91 jonge mannen in Zwolle, blijkt uit cijfers van het CBS. Enschede en Haaksbergen zitten aan de andere kant van het verhaal: daar zijn per 100 vrouwen de meeste mannen, namelijk 124. En daar zijn logische verklaringen voor, maar daarover zo meer.
Naast dat het de enige Overijsselse gemeente is waar meer jonge vrouwen zijn, is Zwolle landelijk de nummer tien op die lijst. Utrecht heeft in die lijst de minste jonge mannen; 73 per 100 jonge vrouwen. De top-10 bestaat voornamelijk uit grotere steden en studentensteden. 

Opleiding

Dan nu de verklaringen. Dat er in Zwolle meer jonge vrouwen zijn, heeft te maken met de Hogeschool Windesheim en de Katholieke Pabo Zwolle, zegt Peter Hein van Mulligen, Hoofdeconoom van het CBS. "Pabo is typisch een opleiding waar vrouwen op afkomen. En in het hoger onderwijs zijn sowieso meer vrouwen dan mannen, er zijn meer vrouwelijke studenten. Tel daarbij op dat vrouwen eerder op kamers gaan dan mannen..." Dan krijg je dus meer vrouwen dan mannen in een stad.
Maar in Enschede is dat dus juist andersom, terwijl daar toch een universiteit is. Alleen is deze technisch. "Vrouwen kiezen minder voor techniekopleidingen dan mannen. In andere gemeenten met een technische universiteit zijn jonge vrouwen ook in de minderheid."

Landsgrenzen

In de meeste gemeenten in Nederland wonen meer jonge mannen dan jonge vrouwen. Op 1 januari van dit jaar waren er bijna 1,1 miljoen mensen tussen de 20 en 25 jaar. Op elke 100 jonge vrouwen zijn er 103 jonge mannen, dus mannen zijn in de meerderheid. Dan is het ook logisch dat veel gemeenten meer mannen hebben. 
"Vooral bij gemeenten aan de rand van het land, zoals in Twente en ook de Achterhoek, zie je dat jonge mensen wegtrekken en vrouwen vertrekken dan zelfs op jongere leeftijd."
Heeft het voor een stad als Zwolle nog gevolgen dat er meer jonge vrouwen dan jonge mannen wonen? "Dat is maar de vraag. Het is een korte fase dat ze studeren, daarna verhuizen ze vaak weer. Je ziet in de leeftijd van 20 tot 25 dat de verhouding scheef is, maar daarna normaliseert het zich weer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.