nieuws

Hoe de corsogroepen in Vollenhove het grote tekort aan dahlia's creatief oplossen

Het was even schrikken deze week, toen de corsogroepen in Vollenhove te horen kregen dat er een flink tekort is aan dahlia's. Oorzaak: de droge en hete zomer. Inmiddels bedenken de wagenbouwers allerlei creatieve oplossingen om het publiek zaterdag toch te kunnen trakteren op een fraai corso.
Tom van Bruggen is één van de bouwers bij corsogroep Stark Wark. In een loods net buiten het voormalige Zuiderzeestadje wordt al weken hard gewerkt. Vanavond moeten de bloemen op de metershoge wagen geplakt worden. Alleen wordt dat nog wel een uitdaging met een tekort aan dahlia's. Vooral witte exemplaren. En laat dat nou de kleur bloemen zijn die de bouwers van Stark Wark vooral nodig hebben.

Mos en schors

"Maar we hebben al een paar alternatieve oplossingen gevonden", zegt Van Bruggen. Hij neemt ons mee naar het achterste gedeelte van de wagen waar met mos wordt gewerkt. "Voor het ontwerp maakt het niet veel uit en gelukkig is van dat materiaal wel voldoende leverbaar."
Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove
Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove © Simon Dirk Terpstra
Fotograaf: Simon Dirk Terpstra Het gebruik van mos op de corsowagen in aanbouw
Een ander materiaal is Frans boomschors. Van Bruggen wijst richting een aantal pilaarvormige elementen. "Stukje voor stukje leggen we het mos erop met lijmpistolen." Verder werken de bouwers met laurierbladeren, koolbladeren, maispitten, zaden en houtsnippers.

Experimenten

Toch kun je met dat materiaal de witte vlakken niet opvullen. "We komen in totaal veertig duizend witte dahlia's tekort", weet de wagenbouwer van Stark Wark. "Daarom zijn we aan experimenteren geslagen. Met kalk proberen we gele dahlia's een witte kleur te geven. En we gaan ook nog proberen wat het effect is wanneer we cement gebruiken. Dat houdt het beter bij regenachtig weer."
Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove
Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove © Simon Dirk Terpstra
Fotograaf: Simon Dirk Terpstra Een paar verdwaalde dahlia's in de hal van Stark Wark
Volgens de organisatie van het corso in Vollenhove is in totaal waarschijnlijk een tekort van een half miljoen bloemen. Dat betekent dat een vijfde deel van de wagens op een alternatieve manier bekleed moet worden.
'Gezonde stress'
Tom van Bruggen slaapt er verder geen nacht slechter om, tenminste als hij aan slapen toekomt. Want er moet vanwege het extra werk 's nachts wel wat langer worden doorgewerkt. "Het is gezonde stress. Dat hoort bij het bouwen van corsowagens."
Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove
Corsogroep Stark Wark uit Vollenhove © Simon Dirk Terpstra
Fotograaf: Simon Dirk Terpstra Het ontwerp van de corsowagen van Stark Werk op schaal Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.