Politiek dringt opnieuw aan op bijtprotocol Kampen na aanval op zwangere Marissa door vechthond

Opnieuw weerklinkt in Kampen de politieke roep om een bijtprotocol. Aanleiding vormt het incident rond Marissa (20), die ernstige wonden opliep nadat ze werd aangevallen door een American Stafford. Nadat D66 vorig jaar ook al had aangedrongen op een zogeheten bijtprotocol wil steunfractielid Eliza Nauta het probleem nu andermaal op de politieke agenda krijgen.

Zoals RTV Oost dinsdagmiddag meldde, werd Marissa op grove wijze door de hond toegetakeld. Ze kreeg tientallen hechtingen in gezicht en arm. De baby van de 22 weken zwangere vrouw bleef ongedeerd.

Steunfractielid Eliza Nauta (D66) drong vorig jaar bij het college van B en W aan op een zogenoemd bijtprotocol. In deze provincie kennen alleen Zwolle en Deventer een dergelijke regeling.


Zwolle en Deventer vormen in Overijssel een uitzondering. De overige gemeenten beperken zich tot een meldpunt en hebben regels vastgelegd in de APV.

Landelijke discussie
Eind mei drongen meerdere deskundigen tijdens een ‘rondetafelgesprek’ van de Tweede-Kamercommissie van het ministerie van LNV nog aan op een landelijke regeling. Die moet voorzien in een betere registratie van het aantal bijtincidenten.

Behalve de Dierenbescherming kwamen vertegenwoordigers van politie, gemeente, universiteit en advocatuur tot de conclusie dat er rond agressieve honden sprake is van een complex probleem dat “vraagt om een totaalpakket aan maatregelen”. Met als inzet hoe het aantal bijtincidenten kan worden teruggedrongen.


Joyce Schorren, regiomanager Noord-Oost voor de Dierenbescherming en betrokken bij het opstellen van het bijtprotocol in Deventer, was deelneemster aan het landelijke ‘rondetafelgesprek’: “Een bijtprotocol voert toch heel wat verder dan een website, waarop de incidenten kunnen worden gemeld. Gemeenten met een bijtprotocol besteden bijvoorbeeld uitvoerig aandacht aan preventie.”


Situatie Kampen
Kampen werd de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere geruchtmakende incidenten. Zo werd Kerst 2016 een 5-jarig kind op straat door een hond aangevallen en werd de foxterriër Bobby, van een gepensioneerd politieman, aan flarden gebeten door een doorgedraaide staffordshire.

Opheldering
Voor steunfractielid Nauta aanleiding om bij het gemeentebestuur opheldering te eisen: “Ik heb gevraagd of een bijtprotocol geen goed idee zou zijn. Maar het college antwoordde toen dat de huidige APV voldoende handvatten biedt. Na de nieuwste aanval ga ik zeker weer aandringen op zo’n bijtprotocol.”


De politica zegt dit te gaan doen zodra het gemeentebestuur terug is van het zomerreces.

Meer over dit onderwerp:
Kampen Zwolle Deventer Nieuws
Deel dit artikel: