nieuws

Baas bijthond Kampen verbijsterd: "Zoiets heeft hij nog nooit gedaan"

“Ik zei dit weekend: mam, ik heb zin om van een flat te springen.” Het nieuws is Christina Sneller, de verzorgster van de hond die zaterdagavond Marissa de Lange ernstig toetakelde, rauw op haar dak gevallen. Ook het baasje van de hond, de vriend van Christina, is verbijsterd.
Christina was zelf niet thuis toen het gebeurde. “Ik was even weg, mijn moeder ophalen bij de supermarkt. Ze had boodschappen gedaan.”

'Ik zag overal bloed'

Toen ze thuiskwam, was het kwaad al geschied. Christina trof een ravage aan. “Ik zag overal bloed en dacht: wat is dit? Ik schrok me dood.” 

De hond Royce had Marissa - naar het lijkt - uit het niets gegrepen. Zo erg dat Marissa in het ziekenhuis belandde: zeven hechtingen in haar arm en naar schatting 20 tot 30 hechtingen in haar hoofd.

“Ik vind heel erg wat er gebeurd is, echt heel erg. Wat Royce heeft gedaan, kan gewoon niet. Er móet iets zijn gebeurd waardoor hij zo heeft gereageerd.”

Vaker klachten over Royce

Volgens Sneller heeft de hond nog nooit andere mensen aangevallen, maar ze erkent wel dat door buren vaker is geklaagd over Royce. Dat gebeurde bij politie en gemeente. “Maar dat zijn mensen die het niet hebben voorzien op die hond.”
Royce, volgens Christina 4 of 5 jaar oud, heeft zich naar mensen nooit agressief gedragen. Wel kan hij fel naar andere honden zijn. “Hij kan niet goed met andere honden. Alleen de hond hier in het huishouden en de hond van mijn vader.”

Maar wat voor hond is Royce, die zaterdagavond in een vechtmachine veranderde, dan wel? “Hij is heel lief en beschermend en zorgzaam”, omschrijft Sneller. “Hij voelt andermans pijn en verdriet. Als je huilend op de bank zit, kom hij bij je om je te troosten. Hij is heel gek met zijn baas en hartstikke lief, ook tegen kinderen.”

'Die hond is zichzelf niet'

Maar het baasje van Royce is er al drie maanden niet. Robert, de vriend van Christina, zit in detentie in Zwolle. “Daardoor is die hond zichzelf niet, omdat zijn baasje er niet is.”
Toen Christina haar vriend vertelde wat er gebeurd was, schrok ook hij enorm. “Hij is er helemaal kapot van, hij vindt het vooral heel erg voor Marissa. Hoe kan dat nou?”, vroeg hij zich af. “Mijn hond grijpt nooit zomaar iemand, dat heeft hij nog nooit gedaan. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Kwispelend met de politie mee

Zaterdagavond, enkele uren na het voorval, heeft de politie de hond in beslag genomen. “De hondengeleiders kwamen hier binnen en hadden een hele agressieve hond verwacht”, vertelt Christina. “Ze konden niet geloven dat het Royce was die ze moesten meenemen.”
“Hij liet zich makkelijk aanlijnen en ging kwispelend met ze mee. Ze vonden hem te vriendelijk voor een hond die zoiets ergs had gedaan.”

'Waarom niet meteen een spuitje?'

“Veel mensen vragen mij waarom ik hem niet meteen een spuitje heb laten geven. Maar dat mag ik helemaal niet beslissen”, legt Christina uit. “Mijn vriend is de eigenaar, hij moet daar toestemming voor geven.”

De hond is volgens Sneller met de politie meegegaan naar Utrecht. Daar wordt zijn gedrag onderzocht. “De begeleider vertelde zaterdag dat hij denkt dat er iets achter zit, maar wat weten we niet. Ik hoop dat ze dat uitvinden. Er werd zelfs aangeboden dat, als een training nog mogelijk is, ze dat in Utrecht willen doen.”
Of Christina, zelf hoogzwanger, de hond ooit nog weer in huis durft te nemen? “Ik denk het wel, maar dat ligt er ook aan wat er uit de testen komt.”

'Het wordt me te veel'

Over het slachtoffer is Christina duidelijk: “Marissa is als een zusje voor me. Ik gun haar echt het allerbeste. Ik hoop dat ze snel opknapt.”

Door het voorval van zaterdagavond, voelt Sneller dat ze het gesprek van de dag is in haar stad. “Heel Kampen wordt tegen me opgestookt, alsof ik het heb gedaan. Maar ik was er niet eens bij. Er wordt mij niks gevraagd, er wordt alleen maar over me gepraat. Ik zit er emotioneel en fysiek doorheen. Het wordt me te veel. Echt te veel.”
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.