nieuws

Bijthond Royce was niet bekend bij politie en gemeente Kampen

De politie en de gemeente Kampen hebben nooit meldingen over incidenten met of agressief gedrag van bijthond Royce gekregen.
De politie heeft alle meldingen over agressieve honden uit Kampen van de afgelopen vier jaar nagelopen, maar nooit kwam daar de American Stafford die zaterdag een 20-jarige zwangere vrouw ernstig toetakelde in voor.

'Wil niet zeggen dat er nooit iets is gebeurd'

“Maar”, vertelt politiewoordvoerder Sigrid Passchier, “dat het niet bij ons in het systeem staat, wil niet zeggen dat er nooit iets is gebeurd. Mensen moeten het wel melden bij ons.”

Ook burgemeester Bort Koelewijn van Kampen heeft navraag bij zijn organisatie gedaan. Hond Royce komt ook daar niet tussen de meldingen voor.

'Niet bekend dat het een gevaarlijke hond zou zijn'

“Bij ons was niet bekend dat dit een gevaarlijke hond zou zijn of dat het een hond zou zijn die aandacht van ons zou moeten krijgen”, legt Koelewijn uit. Hij had tot dit weekend nog nooit over Royce gehoord.

Bovendien kan de burgemeester in dit specifieke geval maar heel weinig doen. “Het is binnen gebeurd, dat betekent dat we daar als gemeente weinig zeggenschap over hebben. Wij kunnen alleen iets doen als het gaat om het gedrag van honden buiten. In de openbare ruimte, op straat of op een erf bijvoorbeeld.”

Gedegen advies

En er is nog iets waarom de Kamper burgemeester niet in kan grijpen: “In dit geval is het een zaak geworden van politie en justitie, omdat er iemand verwondingen heeft opgelopen.”

Politiewoordvoerder Passchier legt uit dat de hond, hij is zaterdag door de politie in beslag genomen, nu aan verschillende gedragstest wordt onderworpen. Dat gebeurt onder toeziend oog van de Diergeneeskundige Faculteit Utrecht. “Daar komt een gedegen advies over het vervolg uit.”

Aanlijngebod en muilkorfplicht

Uit dat onderzoek kan volgen dat de hond mogelijk van eigenaar moet veranderen. Of in het uiterste geval een spuitje krijgt. Maar ook bestaat de kans dat Royce terug mag naar zijn eigenaar. En dan is er juist wel een rol voor de burgemeester weggelegd.

“Als uit onderzoek blijkt dat de hond terug mag naar zijn baasje, dan kan het zijn dat we een aanlijngebod en een muilkorfplicht opleggen”, stelt Koelewijn.

Bijtprotocol?

D66 kwam gisteren naar buiten met het bericht dat er in Kampen een bijtprotocol opgesteld moet worden, maar daar wil de burgemeester voorlopig nog niet aan. “De Algemene Plaatselijke Verordening geeft volop mogelijkheden om individueel maatwerk te leveren, dat doen we in samenspraak met de politie.”
Koelewijn: “Wij hebben, zo ervaar ik dat, niet de behoefte om extra beleidsregels uit te vaardigen. Wij kunnen hier praktisch mee uit de voeten. En vergeet niet: gelukkig komt het maar heel zelden voor.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.