Geruchten over vierde coffeeshop houden Deventer bezig

Er bestaat veel onduidelijkheid over de invulling van de vierde coffeeshopvergunning in Deventer. Volgens geruchten in de stad zou de eerste gegadigde voor de vergunning zijn afgevallen. In totaal zijn er 450 belangstellenden voor het papiertje.

door Tom Meerbeek

Degene die afgevallen zou zijn is volgens de verhalen een Deventenaar met een Marokkaanse achtergrond, van begin twintig. Hij zou niet door 'de Bibop' zijn gekomen, omdat er banden zijn met de Amsterdamse coffeeshop-wereld. Het Landelijk Bureau Bibop voert de integriteitscreeningen uit.

Zakeria

Om door 'de Bibop' te komen, moeten alle geldstromen inzichtelijk zijn. De Deventenaar, met de naam Zakeria, zou die geldstromen niet helder in kaart kunnen brengen.

"De gemeente Deventer probeert zo uit te stellen dat er een nieuwe coffeeshop komt", zegt een bron in de Deventer coffeeshopbranche. "Ze zullen bij de volgende op de lijst ook wel iets vinden. Zo duurt het nog járen, voordat er een nieuwe coffeeshop in de stad bij komt."

Kletskoek

Volgens de gemeente Deventer zijn de verhalen echter uit de lucht gegrepen. "Er is door het Landelijk Bureau Bibop nog niemand afgewezen. We snappen dat het traject lang duurt en dat mensen op antwoord zitten te wachten", zegt een woordvoerder. 

De gemeente kent de geruchten uit de stad ook. "We krijgen de laatste dagen veel telefoontjes van mensen die alsnog op de lijst willen komen, om een coffeeshop te mogen beginnen. Maar dat kan niet meer. Mensen moeten geduld hebben. De vergunning wordt mogelijk op korte termijn gegund"

Veel aanmeldingen

Bij de gemeente Deventer hebben zich in de herfst van vorig jaar 450 kandidaten gemeld die een coffeeshop in de stad willen beginnen. In de stad is een vergunning vrijgekomen na het sluiten van coffeeshop De Kikker. Uit de 450 aanmeldingen werd een kanshebber geloot. Die wordt momenteel gescreend.


De Kikker werd gesloten nadat de belastingrechter had geconstateerd dat de administratie van de coffeeshop aan de Mr. H.F. de Boerlaan niet op orde was.

Meer over dit onderwerp:
Deventer coffeeshop wiet Nieuws
Deel dit artikel: