nieuws

Na aanval Kamper vechthond Royce: roep om landelijk bijtprotocol voor risicohonden

De zwangere Marissa (20) uit Kampen werd door American Stafford Royce zwaar toegetakeld
De zwangere Marissa (20) uit Kampen werd door American Stafford Royce zwaar toegetakeld © RTV Oost/Ties van der Heide
De discussie over een landelijk zogeheten bijtprotocol is weer in volle hevigheid opgelaaid. Aanleiding vormt het recente incident in Kampen, waarbij de 22 weken zwangere Marissa te grazen werd genomen door een American Stafford. Het woord is nu aan verantwoordelijk minister Schouten als het kabinet volgende week terugkomt van zomerreces.
Nadat de 20-jarige Marissa zware bijtwonden heeft gelopen omdat ze werd aangevallen door American Stafford Royce is het zogeheten bijtprotocol weer volop actueel. De buurt blijkt in het verleden al vaker bij de wijkagent de noodklok te hebben geluid over Royce.

Roep om landelijke aanpak

Voor- en tegenstanders van het bijtprotocol rollen nu - onder meer via de sociale media - over elkaar heen. Waar de meeste gemeenten vasthouden aan zelf opgestelde regels, vinden diverse instanties dat er een landelijke aanpak moet komen.

Slepend probleem

Het probleem van agressieve honden is van alle tijden, maar kreeg een impuls toen eind vorige eeuw bepaalde vechthondenrassen ineens razend populair werden.

'Pitbullverbod'
Dat leidde ooit al eens tot een landelijke regeling, die in de volksmond het ‘pitbullverbod’ werd genoemd. Deze zogeheten Regeling Agressieve Dieren (RAD) werd in 1993 in het leven geroepen nadat drie kinderen door een pitbull werden doodgebeten.

Omdat de RAD echter niet leidde tot een noemenswaardige daling van het aantal bijtincidenten, werd de regeling in 2008 weer ingetrokken.

'Taak voor de gemeenten'
Vorig jaar nog wilde toenmalig staatssecretaris Van Dam dat er een landelijk meldpunt en een verplicht opvoedcursus voor zogenoemde hoge risicohonden (HRO’s) moest komen. Huidig Landbouwminister Schouten oordeelde dit jaar echter dat het toezicht op honden een taak is voor de gemeenten.

Pleidooi landelijke aanpak
Voor meerdere organisaties was het standpunt van minister Schouten aanleiding om nogmaals met klem aan te dringen op een landelijke aanpak in de vorm van een bijtprotocol. Dat deden ze dit voorjaar tijdens een ‘rondetafelgesprek’ van de Tweede-Kamercommissie van het ministerie van LNV.

Overijssel

In Overijssel kennen alleen Zwolle en Deventer een bijtprotocol. De andere gemeenten hebben dit via de algemene plaatselijke verordening (APV) geregeld. Dat voorziet onder meer in een meldpunt waar bijtincidenten kunnen worden gemeld.

'Opvoedcursus'

Een bijtprotocol voert echter veel verder. Zo voorziet een dergelijk protocol onder meer in uitgebreide preventie, waaronder een ‘opvoedcursus’. Daarin worden baasjes geïnformeerd over de gevaren van zogenoemde risicohonden en hoe ze met hun dieren om moeten gaan.
Met name de Dierenbescherming is voorstander van het bijtprotocol. Volgens een woordvoerder bestaat anders het gevaar van een wildgroei van regels, waarbij iedere gemeente z’n eigen wetgeving creëert. “En hoe gaat het dan als je je hond uitlaat en een gemeentegrens passeert? Moet-ie dan bijvoorbeeld wel of geen muilkorf?”

Reactie minister
Minister Schouten heeft aangegeven dat ze na het zomerreces komt met een brief, waarin het dierenwelzijnsbeleid voor de komende jaren staat uitgestippeld. Haar woordvoerder laat weten dat nog onduidelijk is wanneer die brief er komt.
Naar aanleiding van het incident in Kampen heeft de plaatselijke afdeling van D66 bij het gemeentebestuur andermaal aangedrongen op een bijtprotocol, nadat een eerste verzoek daartoe vorig jaar niet werd overgenomen.

Incidenten Overijssel
In Overijssel deden zich in 2016 in totaal 57 incidenten voor. Vorig jaar steeg dat naar 65. De eerste helft van dit jaar vielen er 28 gevallen te noteren. Volgens een politiewoordvoerder is dit echter slechts het topje van de ijsberg aangezien lang niet alle incidenten worden gemeld.
Uit de 'Praat Mee' van RTV Oost van vandaag blijkt dat een overgrote meerderheid van de mensen die reageerden een landelijk bijtprotocol toejuicht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.