Dwars door Overijssel: Een zolder vol timmermanspotloden

6500 timmerpotloden! Dat is het kostbare bezit van Erik van de Riet uit Rijssen. Hij verzamelt de “tipo’s” – zoals hij ze zelf noemt – al jaren. “Allemaal unieke exemplaren”, zo zegt hij trots. De bijzondere collectie is uitgestald op zolder. Of hij daar vaak zit? “Nee”.

De passie ontstond ooit toen hij als 17-jarig timmermanshulpje aan het werk ging in de bouw. “Anderen sparen suikerzakjes of vingerhoedjes; ik timmerpotloden”. Die zien er op het oog allemaal hetzelfde uit maar er zijn wel degelijk verschillen. “Sommigen zijn plat, anderen weer ovaal. Er zijn natuurlijk kleurverschillen en vooral belangrijk: de opschriften zijn verschillend”.

Rommelmarkten

De laatste tijd wordt het voor Erik steeds lastiger om unieke “tipo’s” te vinden. Toch struint hij nog steeds rommelmarkten af en speurt hij op het internet. “Er zijn in Nederland een paar anderen met dezelfde hobby. Soms kunnen we ruilen”.

Rotterdam

Af en toe verlaten de potloden het Rijssense zoldertje om ergens tentoongesteld te worden. “Laatst hebben ze nog op een expositie in Rotterdam gelegen”. Mochten mensen nog “tipo’s” voor hem hebben dan kunnen ze contact zoeken via de site www.tipoverzamelaar.nl

Deel dit artikel: