Nog niet eerder gesignaleerde wolf richtte schapenbloedbad in Lierderholthuis aan

Het schapenbloedbad in Lierderholthuis is aangericht door een nog niet eerder gesignaleerde wolf in Nederland. Dat blijkt uit de driemaandelijkse monitoring die de Wageningen Universiteit in opdracht van BIJ12 en de provincies heeft uitgevoerd.

Uit onderzoek van de universiteit blijkt dat een vrouwtjeswolf in juni de 26 schapen heeft doodgebeten. Op basis van het DNA dat bij de bijtwonden bij de schapen is afgenomen, trekken de onderzoekers die conclusie.

Uit het opgestelde DNA-profiel kan worden herleid dat de wolf uit een roedel uit het Duitse Babben komt, zo'n 600 kilometer van de Nederlandse grens. Opmerkelijk, want de in oktober doodgereden wolf in Kloosterhaar komt uit dezelfde roedel.

Derde wolf 

Met de nieuwe wolf komt het totaal wolven in Overijssel dit jaar op drie te staan. In maart en april was er ook al een vrouwelijke wolf actief in Overijssel. Deze is afkomstig uit Nedersaksen en struinde ook door Drenthe en Gelderland.

In diezelfde periode trok ook een mannetje door Overijssel. Deze was iets noordelijker georiënteerd, hij was ook in Drenthe en Groningen actief. Waar deze wolf vandaan komt, is niet duidelijk. 

Mannetje

Uit de monitoring blijkt dat er deze zomer ook een nieuw mannetje in Nederland actief is. Deze heeft sporen in Friesland, Flevoland en Gelderland achtergelaten. Van deze wolf zijn geen sporen in Overijssel gevonden. Daardoor is onduidelijk of deze in Overijssel is geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
wolf wolven Nieuws
Deel dit artikel: