Festival in Diepenveens klooster: niet drinken en dansen maar bidden en werken

In klooster Nieuw Sion in Diepenveen maken zo’n honderd jongeren dit weekend kennis met het kloosterleven. Door een vast ritme van bidden, werken en muziek helpen nonnen en monniken drukbezette jongeren tot rust te laten komen.

Het festival moet de jongeren antwoord geven op hedendaagse vragen. Hoe vind ik rust? En hoe kom ik verder in mijn leven? Vier dagen lang leven de 15- tot 35-jarigen op het ritme van de getijdengebeden.  


Ongemakkelijk heen en weer schuiven 

“Het lijkt steeds moeilijker voor mensen om in het dagelijks leven die stilte te vinden. Mensen staan dag en nacht aan”, vertelt zuster Johanna Schuts. “Tien à twintig jaar geleden deden gasten in het klooster gewoon mee aan de stilte. Nu zie je ze heel ongemakkelijk heen en weer schuiven in het begin.”

 

Tijdens elke gebedsviering in Nieuw Sion wordt een stilte van zeven minuten gehouden. Volgens zuster Johanna duurt het zo’n twee dagen voordat gasten aan de stilte gewend raken. “Dan vinden ze het ontzettend fijn. Dan tanken ze bij.”

Bidden en werken 

De festivalgasten worden geacht te leven naar het eeuwenoude monnikenmotto Ora et Labora: bid en werk. Deelnemers leren elkaar kennen door schoon te maken, zingen in het koor, helpen in de keuken, of meedoen met de klussenploeg. Ook is er ruimte voor workshops en muziekoptredens.

 

“Ik vind het wel heel ontspannen”, aldus deelnemer Christiaan Groendijk. “Ik werd uitgenodigd door een goede vriend om te bezinnen. Eerst vond ik het wel een stap: een weekend in een klooster. Maar nu we er zijn vind ik het heel relaxed. En ik ontmoet veel mensen.”

 

Vijftien nonnen en monniken zijn aanwezig om met de jongeren in gesprek te gaan. “Ik ben er gewoon en ze mogen me aanspreken”, glimlacht zuster Johanna. “Ik hoop dat ik iets bij kan dragen.” 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: