nieuws

Ruim honderd basisscholen in Overijssel door lage leerlingenaantallen in gevarenzone

basisschool schooltassen
basisschool schooltassen © RTV Oost
Ruim honderd basisscholen in Overijssel hebben te weinig leerlingen waardoor ze volgens de regels van het ministerie in hun voortbestaan worden bedreigd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW).
Het ministerie heeft voor iedere school berekend hoeveel leerlingen er de komende jaren verwacht kunnen worden. Daarbij is gekeken naar de samenstelling van een dorp of wijk en eventuele nieuwbouwplannen in die gebieden. 

Hoe werkt dat dan?

Voor elke gemeente geldt een wettelijke instandhoudingsnorm voor basisscholen. Dat cijfer verschilt per gemeente en is afhankelijk van het aantal inwoners. Zelfs binnen één gemeente kunnen verschillende normen gelden, zoals bijvoorbeeld in Almelo het geval is. Een school in het kleine Aadorp mag minder leerlingen hebben dan andere scholen in de gemeente. 
RTV Oost heeft de prognoses van het ministerie vergeleken met de wettelijke instandhoudingsnormen per gemeente. Dan blijkt dat meer dan honderd scholen in Overijssel in de gevarenzone verkeren.
Een school die onder de norm scoort, verdwijnt niet per definitie. Als de te kleine school onderdeel uitmaakt van een grotere onderwijskoepel worden de totalen van alle scholen die bij de koepel horen bij elkaar opgeteld. Het gemiddelde dat daar uitkomt en eigenlijk altijd boven de instandhoudingsnorm ligt, gaat dan ook gelden voor de te kleine school.
Wil je weten of jouw school daar ook bij hoort? De scholen in de gevarenzone staan op onderstaande kaart.
Een jaartje onder de norm is niet zo'n probleem, maar drie jaar achter elkaar betekent einde verhaal. Dan komt er geen geld meer van de overheid en dat betekent dat een school moet sluiten. Voor 105 scholen in Overijssel dreigt dat scenario de komende decennia.

Moet een te kleine school automatisch sluiten?

Zeker niet. Scholen kunnen maatregelen nemen waardoor te kleine scholen toch in stand gehouden kunnen worden. Denk aan kleine dorpen waar een school een belangrijke maatschappelijk functie heeft. 
Het kan zijn dat het bovendien niet wenselijk is dat jonge kinderen in een ander dorp, soms op kilometers afstand naar school moeten. En ht al eerder genoemde 'middelen': als de te kleine school onderdeel is van een grotere koepel kan het lage leerlingenaantal worden opgevangen door de complete onderwijsstichting. 
Overijssel kent verschillende kleine schooltjes die dankzij die constructie kunnen blijven bestaan.
Gevraagd naar een reactie op het grote aantal scholen dat in Overijssel in de gevarenzone verkeert, verwijst De Algemene Onderwijsbond (AOb) naar de maatregelen die scholen kunnen nemen om sluiting te voorkomen. Bij de bond gaan vooralsnog geen alarmbellen af. 
Een woordvoerder van de provincie Overijssel stelt dat onderwijs niet een hoofdtaak is van de provincie. Dat ligt bij gemeenten en de schoolbesturen. De provincie zal pas actie ondernemen als het wegvallen van kleine scholen in dorpen een maatschappelijk probleem wordt, aldus een woordvoerder.
Het ministerie heeft de cijfers per gemeente zeer ver doorgerekend, zo'n twintig jaar vooruit. Dat is volgens het ministerie echt zorgvuldig gedaan. Uiteraard biedt de prognose geen zekerheid, maar het is wel de meest accurate schatting die op basis van de beschikbare gegevens te maken is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.