nieuws

Wolf vestigt zich in Nederland: “Het is wachten op de eerste roedels”

De wolf is niet langer op bezoek in Nederland. De dieren hebben hier genoeg te eten en beginnen hun territorium te markeren; duidelijke signalen dat de wolf zich in Nederland vestigt, zegt wolvenkenner Hugh Jansman. "De populatie breidt zich uit als een olievlek en Nederland ligt aan het front."
"Er zijn dit voorjaar vijf wolven gevonden in Nederland, waarvan er één is doodgereden. Waar zijn die andere vier?", vraagt ecoloog Hugh Jansman zich hardop af. "Er zijn er twee gevonden in Drenthe. Eén van de twee, een vrouwtjeswolf, is vervolgens via Lierderholthuis naar de Veluwe gegaan."

Makkelijk voedsel
Dit betekent waarschijnlijk dat ze op zoek is naar een goede plek, aldus de wolvenkenner. En de Veluwe is een goede plek. "Er zijn veel reekalveren en zwijnen die het slecht hebben; makkelijk voedsel. Het is tafeltje dekje" 
Het feit dat daar uitwerpselen van de wolf zijn gevonden, bevestigt het vermoeden dat de wolf gevestigd is. "Dat geeft aan dat ze daar al lange tijd zit en haar territorium markeert; een belangrijk teken dat de wolf zich profileert."
En dus mag je er van uitgaan dat de wolf hier blijft, zegt Jansman. "De kans bestaat dat de andere drie inmiddels het land al weer uit zijn, daar is geen zicht op. Maar dat de wolf hier blijft, is zeker. Het is niet de vraag óf wij hier roedels krijgen, maar hoe snel al."   
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.