Enschedeër gepakt met 20 kilo drugs in de auto, eis 3 jaar cel

Hij is op weg naar huis, van Den Bosch naar Enschede. Opeens ziet hij in zijn achteruitkijkspiegel de woorden 'Stop Politie'. Rolando zet zijn geleende auto aan de kant, om even later in de politiecel te belanden. In de auto zat 20 kilo drugs.

door Tom Meerbeek

Het is het verhaal van Reymond Rolando D. De 24-jarige Enschedeër werd afgelopen Koningsdag in Arnhem gepakt met 2 verhuisdozen vol mdma in de auto. De straatwaarde van deze grondstof voor xtc, ligt volgens Justitie tussen de 100.000 en 200.000 euro. Voor het vervoeren van de drugs hoorde Rolando vandaag 3 jaar cel tegen zich eisen. 

PapsPlus

De Enschedeër moest de auto aan de kant zetten, omdat surveillerende agenten een hit hadden gekregen in het ANPR- systeem. Met ANPR , Automatic NumberPlate Recognition, scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen.

De agenten krijgen de melding dat de eigenaar van de auto niet over een geldig rijbewijs beschikt. De eigenaar heeft de bijnaam PapsPlus. Hij had die dag zijn wagen voor een paar uurtjes uitgeleend aan Rolando.

Rijbewijs en kentekenpapieren!

Omdat de politie wil weten wie er achter het stuur zit, dwingen ze de auto aan de kant. Direct gaan de agenten naar weerszijden van de auto en doen de portieren open. "Rijbewijs en kentekenpapieren!", vragen ze vrij dwingend.

Rolando heeft echter zijn rijbewijs niet bij zich, maar laat er wel een afbeelding van zien op zijn telefoon. Daar nemen de agenten geen genoegen mee. Rolando toont ze vervolgens een afbeelding op dezelfde telefoon van zijn paspoort. Ook dat is niet voldoende vinden de agenten. Ze controleren nog hun eigen systeem, maar ze vinden dat ze Rolando niet kunnen identificeren.

Zoekactie

Ze vragen hem uit de auto te stappen. Rolando wordt gefouilleerd met zijn handen op het dak van de auto. Vervolgens wordt hij geboeid en van de auto weggehaald. Hij moet een meter of 7 verderop met zijn rug richting de auto tegen een hek gaan staan. De agenten beginnen vervolgens een zoekactie in de auto. Op zoek naar identificatiepapieren. 

Verhuisdozen vol drugs

Ze vragen Rolando om de kofferbak te openen. Maar de Enschedeër zegt dat die niet open kan. Niet met de ontgrendeling en ook niet met de sleutel. De agenten komen tot dezelfde ontdekking en klappen vervolgens de achterbank naar beneden.

Dan zien ze 2 verhuisdozen staan, geopend, met daarin spullen die lijken op drugs. "Ik wist bijna zeker dat er wel voor een ton aan mdma in die dozen zat", schrijft één van de agenten op. Na een test bij het NFI blijkt het inderdaad mdma te zijn.

Babyshower

Rolando zelf zegt niets te weten van de drugs in de auto. "Ik was in Den Bosch geweest om spullen te kopen voor een babyshower. Ik wist niets van die drugs." Justitie vindt dat raar. "Waarom zou iemand een auto aan u uitlenen met zo'n kostbare vracht aan boord?"

KevKev en Ossem

Daarnaast worden er 2 telefoons in beslag genomen. Eén van Rolando, een iPhone, en een Nokia. Die Nokia is volgens Rolando van een vriend van hem, KevKev. "Maar hij zat wel in uw zak", zegt de officier van justitie.

Op de Nokia staan verschillende drugsgerelateerde gesprekken. Zo is er een chat met ene Ossem:

- Heb je wel eens eerder bij mij gehaald?

Ossem: -Heb je een beetje goede tabletten?

- Heb je ook sos nodig?

Ossem: - Nee, ik ga puur voor de X.

In voorgaand gesprek staat 'sos' voor cocaine en 'X' voor xtc. 

Goeie shit

Ook op de iPhone staan dergelijke verhandelingen te lezen:

- We willen weer dezelfde shit als vorige week, en

- We hebben het gekregen hoor, goeie shit by the way

- We hebben een aanbieding, 6 voor 200

- Doe je ook aan snoepjes?

3 jaar cel

Justitie gelooft niets van het verhaal dat Rolando niets van de kostbare lading in zijn auto wist. "Drugscriminaliteit veroorzaakt onveiligheid in de samenleving. Daarnaast is het gevaarlijk voor de gebruikers. Er past alleen een zware gevangenisstraf. Wij eisen 3 jaar cel."

Onterechte actie

Advocaat Tuma vanRolando is het er helemaal niet mee eens. "Rolando heeft met de foto's op zijn telefoon zichzelf prima kunnen identificeren. Misschien nog wel beter dan met een tastbaar id-bewijs, want op de telefoon kun je op de foto inzoomen. Daarnaast hadden de agenten nog de mogelijkheid om hun eigen systeem te checken.

"Ze hebben vervolgens onterecht de auto doorzocht. De gevonden drugs is dus onterecht verkregen bewijsmateriaal. Er zit niets anders op, dan hem vrij te spreken."

Stinkend zaakje

De advocaat gaat zelfs verder. "Dit dossier stinkt. De manier van de auto benaderen met 2 agenten tegelijkertijd, klopt niet. Normaal gesproken blijft er eentje in de politiewagen zitten. Daarnaast was er genoeg mogelijkheid tot identificatie.

Ten derde is het raar dat ze gaan zoeken naar een id-bewijs in de kofferbak. En ten vierde is het vreemd dat de agent direct zag dat het om mdma ging. Als ik naar de foto's kijk, zou ik eerder zeggen dat het om hasj gaat."

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Regio Enschede drugs XTC drugshandel Nieuws
Deel dit artikel: