Bram van der Weide ziet nog toekomst voor Internationaal Circusfestival Enschede

Er komt mogelijk toch nog een circusfestival in Enschede rond de kerstdagen. Dat zegt Bram van der Weide, oprichter en voormalig directeur van het circus in reactie op het besluit van de huidige directie om een streep door het festival te zetten. Te weinig bezoekers en tegenvallende sponsorinkomsten draaien het festival de nek om. "Ik ben al gebeld door mensen met een circusachtergrond", aldus Van der Weide.

Verbaasd, ja dat is Bram van der Weide wel over het besluit van de Deens/Finse directie niet meer door te gaan met het festival. Een 23-ste editie komt er niet. "De Finnen waren hier in april nog en gaven toen aan dat er sowieso nog een editie zou komen", vertelt Van der Weide. Het festival van vorig jaar was de eerste die onder Finse leiding werd georganiseerd. 

De hoop was dat het festival daarmee in rustiger vaarwater terecht zou komen. Een jaar eerder was een Belg nog de eigenaar van het Circusfestival geworden. Vorig jaar werd het festival georganiseerd door Lasse Norager uit Denemarken en Calle Jernström uit Finland. En hoewel zij in april dus nog aangaven voor een tweede keer het festival te willen organiseren, is nu toch de stekker uit het evenement getrokken.

Waarom stoppen?

Dat weet Van der Weide ook niet. "Ik heb het ook pas gisteren gehoord. Ik vind het jammer dat het er nu niet meer is." Maar dat wil niet zeggen dat het festival niet terugkeert. "Ik ga het zeker niet doen", lacht Van der Weide die in 1995 aan de wieg stond van het festival met de eerste editie aan de Boulevard 1945 in Enschede." 

Nee, Van der Weide gaat het niet doen, maar hij zegt al wel gebeld te zijn, vanmorgen. "Door serieuze mensen uit de circuswereld die ook zeggen: dat kan toch niet waar zijn?" Volgende week heeft Van der Weide een gesprek met ze over de mogelijkheden om toch een circusfestival te organiseren, eind dit jaar. 

Hand- en spandiensten

Want afstand nemen van 'zijn' festival, dat lukt Van der Weide niet. Vorig jaar heeft hij ook nog allerlei hand- en spandiensten verleend. "Die mensen kwamen uit Finland. Die weten niet hoe het hier in Twente werkt, bijvoorbeeld met de verhuur van kranen. Ik heb zoveel mogelijk meegeholpen."

Of het voor de circusmensen met wie Van der Weide volgende week gaat koffiedrinken mogelijk is om het festival te organiseren onder de bekende naam, is nog niet duidelijk. Maar dat maakt volgens Van der Weide ook niet alles uit. Ze kunnen het ook kerstcircus noemen en misschien vinden de huidige eigenaren van de naam het prima dat ze het het Internationae Circusfestival Enschede noemen."

Eerder beginnen

Wat vast staat is dat het laatste circusfestival niet geworden is wat Lasse Norager uit Denemarken en Calle Jernström uit Finland ervan hadden verwacht. Over de oorzaak daarvan zegt Van der Weide niet veel. "Ze begonnen te laat. De data moeten in januari al vaststaan."

Deel dit artikel: