nieuws

LTO Noord wil dat overheid de boeren financieel steunt

LTO Noord wil een financiële compensatie voor de boeren
LTO Noord wil een financiële compensatie voor de boeren © RTV-Oost / Ina Brouwer
"In veel landen rond Nederland krijgen boeren financiële steun van de overheid. In Nederland krijgen de boeren dat niet, dat is oneerlijke concurrentie", stelt Jakob Bartelds, voorzitter van LTO Noord. Daarom wil LTO dat de overheid de Nederlandse boeren financieel steunt in moeilijke tijden, zoals deze zomer.
In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dat boeren die getroffen zijn door de droogte, een beroep kunnen doen op een overbruggingskrediet.
De minister wil dat de boeren een tijdelijke ontheffing krijgen om veevoedergewassen in te zaaien in plaats van de verplichte vanggewassen.

Vervolgonderzoek

Maar die tegemoetkoming is volgens LTO Noord niet genoeg. De vereniging wil een vervolg op het onderzoek van de Wageningen Universiteit. Daaruit bleek namelijk dat boeren door de droogte tienduizenden euro's op inkomen achteruitgaan.
"Het onderzoek dat er nu ligt is een quickscan. Wij willen goed uitgezocht hebben wat de daadwerkelijke schade is. En of er dan ook aanleiding is om te compenseren", legt Bartelds uit.

Compensatie

Compensatie door de overheid, dat is iets wat de landen rond Nederland wel doen. "Als in België en Duitsland de toezegging op een compensatie al is gedaan, dan zullen wij daar natuurlijk ook om vragen."
De tegemoetkoming van minister Schouten is volgens LTO Noord niet genoeg en komt ook nog eens te laat. Toch zijn ze er blij mee. "Het kan de schade iets beperken. Maar wij willen eerst weten wat in oktober de schade zal zijn. Als het niet binnen het bedrijfsrisico valt, denken wij dat een compensatie op zijn plaats is", besluit Bartelds.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.