nieuws

Eigenaar 't Polböske niet vervolgd: “Onderzoek heeft verschrikkelijk veel schade aangericht”

Het OM staakt het onderzoek naar Jef Enkelaar van zorgboerderij ‘t Polböske in Enschede. Justitie begon een jaar geleden een onderzoek naar vermeende misstanden bij zijn zorgboerderij. De eigenaar kreeg gisteren te horen dat er geen enkele aanleiding is voor vervolging.
Na een jaar is er eindelijk eerherstel voor de eigenaar van de zorgboerderij. Hoewel de opluchting overheerst, kijkt Enkelaar terug op een periode die vooral stressvol was.
In ‘t Polböske verbleven negen jongeren met complexe gedragsstoornissen als ADHD en autisme. Dat de zorgboerderij met onmiddellijke ingang werd gesloten, leidde tot grote woede onder niet alleen de pupillen, maar ook hun ouders. Zij organiseerden spontaan een petitie om te voorkomen dat ‘t Polböske definitief op slot zou blijven.

Emotionele schade 
"Eindelijk is nu bewezen wat wij al lang wisten", aldus Enkelaar. "Maar er is veel schade aangericht. Vooral emotionele schade onder de jongeren die hier zaten. Iedereen onder de 18 moest weg, die werden plotseling uit een veilige omgeving gehaald. Dat was voor iedereen een enorme schok."
Eind goed, al goed? Niet bepaald. De zorgbudgetten die de zorgboerderij kreeg voor het onderzoek begon, krijgt hij niet meer terug, verwacht Enkelaar. Het wordt ook moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden die de lege plekken kunnen opvullen na de ontslagen vorig jaar. Enkelaar had geen geld meer om zijn medewerkers te kunnen betalen.
De eigenaar ziet het niet zitten om de geleden schade op justitie te verhalen, hij heeft er geen energie meer voor. "Het wordt veel te duur, bovendien levert met meer stress op dan dat je kunt terugverdienen." 

Blij met eerherstel

Toch overheerst opluchting. "We zijn gisteren met alle zes de jongeren die hier nog wonen uit eten geweest", vertelt hij. "Dat was mooi. Uiteindelijk ben je blij met eerherstel." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.