nieuws

Alarmcentrale Deventer meldt forse toemame pechgevallen met campers

alarmcentrale
alarmcentrale © RTV Oost
Over de eerste zeven maanden van dit jaar worden er steeds meer schadegevallen met campers geconstateerd. Dat meldt alarmcentrale VHD in Deventer.
Ten opzichte van vorig jaar rond deze periode is het aantal schades en en pechgevallen met 26 procent toegenomen. Vorig jaar was er zelfs een stijging van 58% te zien.
Bekijk hier de video:
Grote toename pechgevallen met campers

Impact

Wanneer iemand pech of schade heeft met een camper valt niet alleen het vervoer weg. Ook het vakantieverblijf, de camper zelf, is dan vaak niet meer te gebruiken.
Voor de alarmcentrale van VHD in Deventer is het soms een hele uitdaging om gestrande reizigers te helpen. Campers komen geregeld in alle uithoeken van Europa. "Als je met een camper in Lapland staat kan het soms uren, zo niet een hele dag, duren voordat hulp ter plaatse is."

Rijvaardigheid

Niet alleen de steeds grotere groep mensen die met een camper op vakantie gaat, maar ook de steeds groter wordende campers zou één van de oorzaken kunnen zijn voor de toename van de pechgevallen. Zo vermoedt de alarmcentrale.
Rijden met grotere campers is niet eenvoudig. Het wordt toch regelmatig onderschat. De camper is hoger en breder en ook zwaarder dan een personenauto. "Zelfs vrachtwagenchauffeurs vergissen zich hier in omdat ze denken dat ze er zomaar even mee weg rijden alsof het een personenauto is", zegt Fred Nieland van Brünen verkeerscollege.
Forse toename pechgevallen met campers
Forse toename pechgevallen met campers © Flickr Creative Commons / grassrootgroudswell
Fotograaf: Flickr Creative Commons / grassrootgroudswell Forse toename pechgevallen met campers
Het wordt door de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) aangeraden om een rijvaardigheidscursus te volgen voordat je met een camper gaat rijden. Voor zwaardere campers is een C1 rijbewijs nodig. "Die kun je in één dag halen, mits je je theorie hebt afgerond", zegt Nieland.

Pech met de fiets

Het is de alarmcentrale ook opgevallen dat het aantal pechgevallen met fietsers in het buiten land behoorlijk is toegenomen. Hoe dat komt is nog de vraag. Waarschijnlijk nemen mee mensen de fiets mee op vakantie.
Luister hier het radioverslag terug:
Alarmcentrale: aantal pechgevallen met campers neemt fors toe

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.