Succesvolle tv-producent in wietteelt om van schuld af te komen, eis anderhalf jaar cel

Voor betrokkenheid bij twee hennepkwekerijen in Hardenberg en Beilen moet een 50-jarige man uit Emmen de cel in, vindt het Openbaar Ministerie. Het OM eiste dinsdag voor de rechtbank in Assen anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de verdachte.

In januari van dit jaar werd een kwekerij met ruim 400 planten gevonden in een door de verdachte gehuurd bedrijfspand in Hardenberg. Hij wilde er een mediabedrijf in beginnen, maar dat kwam niet van de grond. Omdat hij financiële problemen had, was hij naar een coffeeshop gegaan om zijn bedrijfsruimte aan te bieden voor hennepteelt.

Hennepgeur
De kwekerij werd ontdekt, nadat de eigenaar van het pand een hennepgeur rook. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. De verdachte had in Beilen al een keer hetzelfde gedaan. Daar werd in 2016 een kwekerij met ruim 2000 planten en een paar kilo geoogste hennep gevonden in een bedrijfspand dat de verdachte sinds 2013 huurde.

Tv-producent
Voor de rechtbank in Assen vertelde hij dat hij jarenlang een succesvolle tv-producent is geweest en miljoenen verdiende. Acht jaar lang woonde hij op Aruba, tot zijn bedrijf failliet ging. Uiteindelijk kwam hij berooid en dakloos terug naar Nederland. Om uit de problemen te komen, besloot hij in Beilen een loods te huren met als doel er een nieuwe tv-zender te beginnen. Toen het niet van de grond kwam, deed hij ook voor die ruimte een oproep in de coffeeshop.

Met succes: hij verhuurde de ruimte en er werd volop wiet gekweekt. De man kreeg maandelijks 5.500 euro, maar hielp verder niet mee bij het verzorgen en oogsten van de planten. Omdat de officier van justitie er vanuit gaat dat de kwekerij er twee jaar heeft gezeten, stelt ze dat de man 132.000 euro heeft verdiend met de hennepteelt. Ze eiste dat hij die criminele winst afstaat aan de Staat.

Schadeclaim
Ook in Beilen werd de stroom voor de hennepteelt illegaal afgetapt. Stroomleverancier Enexis claimt ruim 48.000 euro schadevergoeding van de man voor beide kwekerijen. Uitspraak: 11 september. 

Meer over dit onderwerp:
Hennep Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: