nieuws

Losser eert 'ijzervreter' Ferdi de Boer met voetstappen in beton

Het was geen volslagen verrassing maar wel een hele eer. In zijn woonplaats Losser werden gisteren de betonnen voetstappen van Ferdi de Boer bijgezet in het zogeheten Brueghelpad.
Ferdi de Boer zamelde jarenlang ijzer in, waarna hij van de opbrengst allerlei goede doelen bekostigde. Zo'n 220.000 euro aan ijzer zamelde De Boer in.
De voedselbank, het ouderencarnaval, uitstapjes voor zieke kinderen of cliënten van zorg- of oudereninstellingen. 'IJzervreter' Ferdi zette zich jarenlang in voor zijn medemens. Dit voorjaar zette hij er een punt achter.

Unieke herinnering

Heel veel mensen uit Losser konden rekenen op een leuke dag uit. De kinderen van Claudia Desmet kregen in 2016 een rondvlucht in een vliegtuigje aangeboden. "Dat was heel erg bijzonder", vertelt moeder Claudia.
"We hebben het met open armen ontvangen. Het was de dag voor de verjaardag van onze oudste zoon. Eigenlijk was hij te ziek om te vliegen. We hebben het toch gedaan. Voor ons is dat een heel bijzondere dag geworden. De herinnering koesteren wij voor altijd." Een maand later overleed haar oudste zoon aan de gevolgen van de ziekte van Huntington.

Verrassingsmiddag

Ook Erwin van der Woning van Zorggroep Sint Maarten is vol lof over de inspanningen van Ferdi de Boer. "Afgelopen maandag hadden we de verrassingsmiddag van Ferdi de Boer. Het zat helemaal vol. Er was gebak, er waren optredens, het borreltje werd betaald. Top." Ferdi stelt de zorggroep in staat om de ouderen een aantal keren per jaar wat extra's te bieden.
Ferdi zelf vindt al die aandacht rondom zijn persoon maar niets. Hij vindt het wel een eer dat zijn voetstappen zijn opgenomen in het Brueghelpad. "Dat krijgen niet zoveel mensen. Het is hartstikke leuk."

Genezen van kanker

Tien jaar geleden begon Ferdi met inzamelen van ijzer en aanbieden van activiteiten van mensen die het goed kunnen gebruiken. Hij vertelt waarom hij daarmee begon. "Tien jaar geleden heb ik lymfeklierkanker gehad. Zoals heel veel mensen die zijn genezen, wilde ik graag iets terug doen. De een beklimt de Alpe d'Huez en ik ben ijzer gaan inzamelen."
De Boer begon met het inzamelen van blikjes en oude wielen die hij van een fietsenmaker kreeg. "Het werd steeds drukker en drukker."

Potje is nog niet leeg

In voorjaar stopte Ferdi de Boer met het inzamelen van ijzer. "Ik ben 70 geworden en het is zwaar werk. We hadden 4000 kilo ijzer in de week. Het sorteren doe ik samen met mijn maat. Het is echt heel veel werk. Maar het heeft ook veel opgebracht in tien jaar tijd 220.000 euro."
Het potje van De Boer is nog niet leeg. De komende anderhalf jaar worden er nog activiteiten georganiseerd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.