nieuws

CDA stelt kamervragen over pur-puinhoop in Vriezenveen

Het gesloopte pur-huis in Vriezenveen roept zoveel vragen op dat CDA kamerlid Maurits von Martels Kamervragen gaat stellen aan de minister. "Het zit me niet lekker", licht Von Martels toe.
Morgen dient Von Martels samen met collega Erik Ronnes schriftelijke Kamervragen in aan de minister. "Wij hebben dezelfde vragen als heel veel mensen die deze kwestie kennen. Waarom zijn de kosten voor de familie zo hoog? Gemeente Twenterand is verantwoordelijk voor het afgevoerde en besmette puin, maar waar is het puin gebleven? Waarom verstrekken we subsidie voor deze manier van het isoleren, terwijl we helemaal niet de gezondheidsrisico's weten?", en zo kan hij nog wel even door gaan, aldus Von Martels.

Pur-puin

Het huis van de familie Keijzer is jaren geleden geïsoleerd met pur. Binnen de kortste keren waren vader, moeder en de kinderen ziek en werd de woning onbewoonbaar.
Begin dit jaar wordt het huis gesloopt door familie en kennissen, die ook stuk voor stuk ziek werden. De hoop puin die daarna overbleef wilde geen bedrijf opruimen. Uiteindelijk was er toch een bedrijf bereid om het puin te ruimen, al is onduidelijk waar het puin vervolgens is beland en de familie zit met hoge kosten.

Collega
Maandag is Von Martels samen met Ronnes nogmaals naar de familie Keijzer geweest. "Ik had de familie zelf al een keer gesproken en het zat me allemaal niet lekker, dus heb ik mijn collega Eric gevraagd om mee te gaan. Hij was erg onder de indruk van het verhaal van de familie en nu hebben we besloten om Kamervragen te stellen."
Sandra Beckerman, Kamerlid voor de SP, heeft zich al begin april sterk gemaakt voor deze kwestie. "Het persoonlijke verhaal van de familie Keijzer en de medewerkers van het bedrijf die daar zijn gaan opruimen zijn schokkend en daar wilde ik wat voor doen. Het zijn triestige politieke spelletjes dat het CDA nu de minister aan de tand gaat voelen, maar het is ontzettend fijn dat het nu opgepakt wordt door een coalitiepartij, dan gaat er hopelijk snel wat gebeuren en dat is fijn voor de mensen waar het hier over gaat."

Maurits von Martels wil graag nog even ingaan op de reactie van de SP: "Samenwerking met de SP gaat er zeker nog wel van komen denk ik, want we denken er hetzelfde over, maar nu eerst deze vragen."
Mirsada Palalic van het landelijke Meldpunt Purslachtoffers springt geen gat in de lucht omtrent de vragen die er nu gesteld gaan worden. 
"Pas als er echt een onderzoek wordt uitgevoerd en de resultaten niet door de industrie beïnvloedt worden, ben ik echt blij", vertelt Palalic

Toekomst

Von Martels verwacht eind volgende week antwoord van minister Ollongren op de vragen over het pur-huis in Vriezenveen. 
"Wij willen nog verder gaan, want we willen niet alleen een onderzoek naar de gezondheidsrisico's, maar ook als blijkt dat er gezondheidsrisico's zijn, er toezicht op houden en dit niet door de sector zelf laten doen. Daarnaast zou ik heel graag een schadeloosstelling zien voor de familie Keijzer. Het is natuurlijk niet zo dat ze hiermee hun gezondheid terugkrijgen, maar het is iets", aldus Sandra Beckerman.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.