nieuws

Mogelijk bijzondere archeologische vondst bij Wesepe: houten kasteel uit twaalfde eeuw

Bert Terlouw bij een van zijn eerdere vondsten op de Lemelerberg
Bert Terlouw bij een van zijn eerdere vondsten op de Lemelerberg © RTV Oost / Ties van der Heide
In het buitengebied van Wesepe is gisteren mogelijk een bijzondere archeologische vondst gedaan. Volgens archeoloog Bert Terlouw uit Raalte heeft er in de twaalfde of dertiende eeuw mogelijk een houten kasteel gestaan.
De ‘boerenburcht’ moet omringd zijn geweest door meerdere grachten, zodat de vesting goed verdedigbaar was voor gevaren van buitenaf. Naar schatting van Terlouw moet de doorsnede van het kasteelterrein zo’n 40 meter zijn geweest.

Zichtbaar door droogte

De ontdekking van het terrein werd gedaan op satellietbeelden en hoogtekaarten. Door de droogte van afgelopen zomer worden profielen zichtbaar die normaal niet waarneembaar zijn, stelt Terlouw.
“Delen van maïs- en grasland reageren anders op de ondergrond dan de rest van het omliggende akkerland”, legt de Raaltenaar uit. “Het ene deel oogt geel, terwijl andere delen groener ogen. Dat kan betekenen dat muurresten of greppels zichtbaar worden.”
Hoewel de bovenlaag van het land vaak omgewoeld is door ploegen, bestaat de oude structuur van de boerenburcht nog wel in de ondergrond. Door de droogte is die zichtbaar geworden van bovenaf. “Het terrein is nu een weiland,” aldus de archeoloog.

'Niet vaak gevonden'

De vondst is volgens Terlouw ‘best bijzonder’ te noemen. “Dit soort burchten wordt niet vaak gevonden.”
De laatste keer dat de Raalter sporenzoeker een vergelijkbare ontdekking deed, was volgens hem midden jaren negentig. “Toen vond ik de ‘De Grachten van Ramele’ bij Raalte. Dat lijkt hier sprekend op.”
Onderzoek naar de boerenburcht bij Raalte wees destijds uit dat die in de twaalfde of dertiende eeuw bevolkt werd door de Ridders van Ramelo.

'Heel verrassend'

Dat Terlouw, zoals nu lijkt, een vergelijkbare vondst bij Wesepe heeft gedaan, verbaast hem. “Dit is heel verrassend. Dit was van Wesepe nog niet bekend.”

Tegelijkertijd roept de vondst vragen bij hem op. “Van wie was het? Misschien van een landheer of van boeren uit de omgeving?”

Omdat boerenburchten niet zo heel vaak gevonden worden, is er ook niet zo heel veel over de houten kasteeltjes bekend. “Er is te weinig kennis om nu direct iets over de vondst te kunnen zeggen. Die dingen zijn zo zeldzaam, er bestaan nog veel vraagtekens over dit soort dingen.”

'Er is geen bal van te zien'
Overigens: Wie nu naarstig op zoek wil gaan in de omgeving van Wesepe naar de vondst, kan lang zoeken, stelt de Raaltenaar. “Er is met het blote oog geen bal van te zien.”

Vandaag is de eigenaar van het land door Terlouw op de hoogte gesteld van de vondst.

Weinig twijfel
Ook heeft de Raaltenaar de vondst gemeld bij hoogleraren archeologie van de Universiteit in Groningen, de provinciaal archeoloog van Overijssel en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Onderzoek moet nu uitwijzen of zijn vondst in het verleden daadwerkelijk een oud houten kasteeltje was. Maar voor Terlouw bestaat er weinig twijfel: “Het kan haast niet anders.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.