nieuws

Brandweer waarschuwt boeren voor kuilgas: "Je moet er echt niet doorheen lopen"

Door de droogte en hitte van deze zomer komen er bij veel meer boeren dan in voorgaande jaren gevaarlijke gassen vrij uit maiskuilen. De brandweer waarschuwt: "De dampen zijn gevaarlijk voor mens en dier."
Vanmiddag nog rukte de brandweer uit naar een boerderij in Giethmen. En vanochtend was het raak bij de boerderij van Mathilde Laarman in Haaksbergen.
Gisteren had een loonwerker daar mais gekuild, en vanmorgen zag Laarman dat het bruin was rondom de kuil. "Toen ik naar buiten liep, rook ik al iets. Ik heb gelijk informatie ingewonnen bij de brandweer", zegt Laarman. "En die kwam snel ter plaatse. 'Blijf uit de buurt' zeiden ze."

Buis

Brandweerlieden openden het plastic over de kuil een stukje, en schoven er een buis onder. "Daardoor kunnen de dampen gecontroleerd ontsnappen in een regelmatig tempo", zegt René Langeler, adviseur gevaarlijke stoffen bij de brandweer.
De bruingele dampen die vrijkomen zijn zeer gevaarlijk, legt Langeler uit. "De dampen die nu vrijkomen, die bruine gassen, daar moet je echt niet in lopen. Het zijn giftige dampen."

Dodelijk

De gassen worden ook wel nitreuze dampen genoemd. Het is een gasmengsel dat vooral bestaat uit stikstofdioxide. Bij inademing ontstaat irritatie van de luchtwegen en benauwdheid. Bij hoge blootstelling kunnen de dampen zelfs dodelijk zijn, zegt landbouworganisatie LTO. 
"Het komt ieder jaar wel een paar keer ergens voor dat zulke gassen ontstaan", zegt Maarten Lezerman van LTO. Maar dit jaar ongebruikelijk vaak. "Door de droogte en warmte oogsten boeren dit jaar eerder, en zitten er hogere stikstofgehaltes in de planten. In de kuilen gaat het mais broeien en fermenteren en als er lucht onder het plastic zit, kan de stikstof stikstofdioxide worden en vrijkomen." 

Vee

Boeren kunnen het proces niet stoppen, zegt Langeler. "Het advies aan boeren is om niet in de dampen te lopen, het vee uit de dampen te houden en de brandweer te bellen. Na zo'n vijf dagen is het proces op het hoogtepunt, daarna bouwt het zich af. Na paar weken is het weer veilig om in de buurt van de kuil te komen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.