nieuws

Nationaal Park Weerribben-Wieden hoopt opnieuw op Europees diploma

Hoog bezoek in de Kop van Overijssel; een expert die namens de Raad van Europa het nationaal park Weerribben-Wieden bezoekt om te zien of het gebied haar speciale Europese status mag behouden.
Het natuurgebied staat op een lijst van 74 belangrijke en bijzondere natuurgebieden in Europa. Dit Europese diploma is gegeven aan Weerribben-Wieden, onder meer vanwege de unieke samenstelling van het gebied, het laagveen en de biodiversiteit.

Waakhond met diploma

Het diploma wordt eens in de vijf jaar vernieuwd, maar dat gaat niet automatisch. Het gebied wordt bezocht en rapporten worden nageplozen, want de status is dan wel geen geld (subsidie) waard, het is wel heel belangrijk.
Boswachter Egbert Beens van Staatsbosbeheer; "Wij vechten met elkaar voor dit gebied, wij werken met andere organisaties zoals Natuurmonumenten om dit gebied zo divers en mooi mogelijk te houden. Stel dat een overheid of een projectontwikkelaar ineens plannen heeft dan heb ik met dit diploma iets om ze mee om te oren te slaan. Noem mij maar een waakhond."

Check

Maurice Hoffmann is de expert die zorgvuldig bekijkt of de status die het natuurgebied heeft nog steeds actueel is.
"Een aantal jaar geleden zijn er aanbevelingen gedaan, bijvoorbeeld door de verbinding tussen Weerribben en Wieden te verbeteren en dat meetbaar te verbeteren. Ik kijk dan als onafhankelijk expert of dat is gebeurd en ook of de andere aanbevelingen zijn opgevolgd. Het is een uniek gebied, maar de eisen zijn strikt."
Volgend jaar wordt in de Raad van Europa besproken of de Weerribben-Wieden voldoet aan alle eisen en of het natuurgebied het diploma mag behouden.
Beens is positief; "We werken er hard voor en zeg nou zelf het is hier toch prachtig en zo uniek, we zijn een van de vier parels in Nederland met deze status. We willen dit graag behouden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.