nieuws

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zou relatie Ten Broeke onder zijn leiding 'niet accepteren'

De fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, heeft gereageerd op de beslissing van het Twentse Kamerlid Han ten Broeke om op te stappen. Een relatie zoals die Ten Broeke had met een medewerkster, zou hij onder zijn leiding niet hebben geaccepteerd.
VVD'er Ten Broeke stapt op als Kamerlid na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, liet hij vandaag weten in een verklaring op zijn persoonlijke website na berichtgeving van HP/De Tijd. Ten Broeke had in 2013 een 'kortstondige en intieme relatie' met een jongere fractiemedewerkster. Ten Broeke erkent zelf dat de relatie 'ongelijkwaardig' was.
"Ik kan zijn besluit alleen maar respecteren", zegt fractievoorzitter Dijkhoff in een reactie. "Een Kamerlid hoort geen relatie aan te gaan, of dingen in die sfeer, met een medewerker."

Stilgehouden

Fractievoorzitter Dijkhoff zegt niet te willen oordelen over hoe de kwestie in 2013 is afgehandeld. Toenmalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra drong er meerdere keren bij de medewerkster op aan om aangifte te doen bij de politie. Zij wilde dat niet: zij en Ten Broeke besloten de kwestie stil te houden.
De VVD liet een integriteitsonderzoek uitvoeren naar de kwestie, maar hield de uitkomsten geheim.
"Ik oordeel niet over wat er toen is gebeurd omdat dat vijf jaar geleden door mijn voorganger zeer zorgvuldig is opgepakt en beoordeeld", zegt Dijkhoff. "Ik kan dus alleen maar oordelen als er iets zou gebeuren on my watch en dan zou ik het niet accepteren."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.