nieuws

Speciaal horloge uit Haaksbergen meet in één nacht de kans op slaapapneu

Een horloge dat het zuurstofgehalte meet tijdens je slaap, om daarmee slaapapneu te herkennen. Die uitvinding is in Haaksbergen gedaan.
"Het horloge kan in één nacht uitsluiten dat je slaapapneu hebt. Of juist aangeven dat de kans groot is dat je het hebt", zegt huisarts Kasper Veldhuis.
tekst gaat verder onder audiofragment
Verslaggeefster Fieke van den Esschert in gesprek met de huisarts en internist

Vage klachten

Het herkennen van slaapapneu is lastig. Ondanks de symptomen als vermoeidheid, concentratieproblemen en overgewicht blijft het lastig te bepalen of iemand last heeft van apneu. 
Het horloge meet het slapen gedurende 6 à 8 uur door middel van een pleister met sensor op de vinger. "We kunnen de volgende ochtend direct het resultaat uitlezen in de praktijk. Daarmee kunnen we uitsluiten dat iemand last heeft van slaapapneu, of juist zien dat er een grote kans is. Helemaal vaststellen door middel van het horloge kan niet."

Kostenbesparing

"Juist met dit horloge gaat het makkelijker worden om iemand door te sturen naar het ziekenhuis, of juist niet. Dit scheelt tijd en kosten voor zowel de patiënt als de zorgverlener en verzekeraar", zegt internist Rick Pleijhuis. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.