Doel Schreijer-Pierik stap dichterbij: voorzitter Europese Commissie wil af van zomertijd

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, wil af van het verzetten van de klok van zomer- naar wintertijd en andersom. Dat zegt hij in een interview met de Duitse tv-zender ZDF. Het afschaffen van de zomertijd, een langgekoesterde wens van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) uit Hengevelde, komt daarmee een stap dichterbij.

Woensdag bleek uit een Europese zomertijd-enquête dat tachtig procent van de deelnemers af wil van het verzetten van de klok. De meesten gaven aan dat ze het liefst het hele jaar door de huidige zomertijd hebben.

"De mensen willen het, dus we gaan het doen", zegt Juncker tegen de ZDF. Hij laat weten dat de Europese Commissie er vandaag nog een besluit over neemt.

Het Europees Parlement moet dan nog wel stemmen over het besluit, en uiteindelijk hebben de EU-lidstaten het laatste woord in deze kwestie.

Succes voor Schreijer-Pierik

Als het klokverzetten inderdaad wordt afgeschaft in de Europese Unie, is dat een groot succes voor Annie Schreijer-Pierik. De Europarlementariër strijdt al jaren voor afschaffing. Het verzetten van de tijd levert weinig energievoordeel op, wat in de jaren 70 juist de reden was voor invoering, terwijl "klokverzetten slecht is voor het bioritme, gezinsleven en economie", aldus Schreijer-Pierik.