LTO: '40 procent minder opbrengst voor uienboeren in Overijssel door droogte'

De uienboeren in Oost-Nederland hebben ongeveer 40 procent minder opbrengst door de droogte. Dat meldt Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) tegenover RTV Oost op basis van schattingen uit de sector.

door Teun van der Velden

"Boeren die niet of nauwelijks konden beregenen worden het hardst getroffen door de droogte", laat een woordvoerder weten. "Zo slecht als nu is de situatie nog nooit geweest."

Kleinere uien

Door de droogte zijn de uien kleiner en kunnen er ook minder geoogst worden. De hele uiensector wordt hierdoor geraakt. "Niet alleen boeren worden getroffen, maar ook handelaren en bedrijven die uien sorteren. Omdat er minder uien zijn door de droogte, hebben zij ook minder werk", zei voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association eerder deze week op de jaarlijkse Uiendag in Zeeland. Dat schrijft Omroep Zeeland.

Historisch slecht, pleiten voor compensatie

In 1976 was de uienoogst de slechtste uit de Nederlandse geschiedenis. Dit jaar lijkt het erop dat de oogst het negatieve record gaat breken. Boeren krijgen momenteel geen compensatie van de overheid voor de geleden schade, terwijl dat in het buitenland wel het geval is. Dat ziet de LTO ook. "Wij pleiten nu ook voor een compensatie. Er is wel een verzekering, maar deze voldoet volgens de boeren niet voldoende."

Volgens Omroep Zeeland laat Tweede Kamerlid Helma Lodders weten dat er gekeken wordt naar mogelijkheden om de aanvraag van vergoedingen makkelijker te maken zoals in buurlanden Duitsland en België. 

Definitieve schade

Volgens de LTO zal pas aan het einde van het jaar de definitieve schade duidelijk zijn. "We doen momenteel vervolgonderzoek en hopen op korte termijn meer cijfers bekend te maken."

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
oogst boeren LTO Overijssel Droogte 2018 uien Nieuws
Deel dit artikel: