Schreijer-Pierik: "We kunnen nu niet meer om afschaffing klokverzetten heen"

Nu ook de voorzitter van de Europese Commissie vindt dat er een einde moet komen aan het terugzetten van de klok in het najaar, "kunnen we niet meer om afschaffing heen", zegt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) uit Hengevelde tegen RTV Oost.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei in een interview met de Duitse tv-zender ZDF dat hij af wil van het verzetten van de klok van zomer- naar wintertijd en andersom. Schreijer-Pierik pleit daar al jaren voor. "Het is een hele mooie dag", zegt ze.

tekst gaat verder onder het audiofragment

Schreijer-Pierik over het afschaffen van het klokverzetten

Woensdag bleek al uit een Europese enquête onder miljoenen deelnemers dat tachtig procent het liefst het hele jaar zomertijd heeft. "Nog nooit hebben zoveel mensen gereageerd op een Europese enquête", zegt Schreijer-Pierik. "Die hebben duidelijk gezegd dat dit afgeschaft moet worden."

De meeste mensen zeiden in de enquête dat ze het hele jaar zomertijd willen. "Persoonlijk vind ik het belangrijk dat het gewoon één tijd wordt, bioritme is het grootste probleem", zegt de Europarlementariër.

Jarenlange strijd

Schreijer-Pierik strijdt al jaren voor afschaffing van het halfjaarlijkse verzetten van de klok, al toen ze nog in de Tweede Kamer zat. "Iedere keer kwam het op de agenda, werd het weer uitgesteld en kwam er weer een onderzoek of een extra enquête. De commissievoorzitter had eerst niet zoveel zin."

"Een aantal landen hebben al gezegd, 'als Europa het niet doet, gaan we het zelf doen'. Maar ik ben gewoon voor één Europa, dus ik ben blij dat we, zoals het er nu voorstaat, snel doorpakken."

tekst gaat verder onder de tweet

Juncker zegt dat de Europese Commissie vandaag nog een besluit neemt over de zomertijd. Het Europees Parlement moet er dan nog wel  over stemmen, en uiteindelijk hebben de EU-lidstaten het laatste woord.

"Minister Cora van Nieuwenhuizen moet samen met de ministers van andere landen bepalen hoe snel we gaan handelen. Dan kan er zo snel mogelijk doorgepakt worden. Maar als het deze periode niet lukt, ga ik de volgende periode gewoon door."

Deel dit artikel: