nieuws

Balgstuw bij Ramspol na inspectie gereed voor stormseizoen

Het stormseizoen mag beginnen want de balgstuw bij Ramspol, die het Overijsselse achterland bij harde noordwesten-wind beschermt tegen het opstuwende water van het IJsselmeer, is tip top in orde. Zo bleek vandaag tijdens de jaarlijkse inspectie.
De drie balgen van de immense stormvloedkering werden door Rijkswaterstaat in alle vroegte opgeblazen om het rubberen doek zowel boven als onderwater te inspecteren op de aanwezigheid van scheuren en beschadigingen.
Een activiteit die ieder jaar aan de vooravond van het stormseizoen, dat van oktober tot en met april loopt, gedaan moet worden. "We kijken of de techniek goed werkt, testen de snelheid waarmee de kering omhoog komt en kijken fysiek of het rubberen doek van de drie balgen in orde is. 

Unieke stormvloedkering

"Noodzakelijk", zegt Koos Hartnack van Rijkswaterstaat. "Het is een uniek object, het is de enige balgstuw in de wereld die dienst doet als stormvloedkering. We hebben geen vergelijkingsmateriaal en dus moeten we ieder jaar secuur testen en inspecteren."
In geval van nood, als het water 50 centimeter boven NAP uitstijgt, treed de balgstuw in werking om het water van het opstuwende IJssel- en Ketelmeer tegen te houden.
De drie balgen vullen zich dan per stuk binnen een uur tijd met ruim 3,5 miljoen liter water en 3,5 miljoen liter lucht. Tijdens de jaarlijkse inspectie blijkt of alles technisch in orde is en tegelijkertijd is het een oefening voor het bedienend personeel.
Normaal gesproken zal de balgstuw niet snel in werking treden, maar in januari dit jaar waren de weersomstandigheden dusdanig heftig dat de balgstuw maar liefst drie keer omhoog is gezet. De januari stormen waren een goede graadmeter voor de effectiviteit van de waterkering bij storm en harde windstoten.

Januari stormen hebben nut en noodzaak balgstuw bewezen

"Nut en noodzaak zijn daarmee aangetoond", zegt Koos Hartnack van Rijkswaterstaat. "Als de balgstuw er niet zou zijn, dan zouden we in het achterland, richting Zwartsluis, Hasselt, Genemuiden en Zwolle ruim 120 kilometer aan dijken moeten ophogen. Ontsierend voor het landschap, slecht voor de natuur maar bovendien veel duurder dan de aanleg van deze balgstuw, die echt is aangelegd om de veiligheid van de inwoners in het achterliggende gebied te garanderen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.