nieuws
Gezondheidsraad stelt onderzoek in naar risico's voor bewoners 'purhuizen'
SP-Tweede Kamerlid Beckerman
De Gezondheidsraad stelt een onderzoek in naar de gevaren van het intussen veelbesproken pur. Een dergelijk onderzoek is reeds gaande als het gaat om de risico’s voor werknemers die er beroepshalve mee in aanraking komen, maar parallel hieraan wordt nu ook bekeken of er gevaar bestaat voor bewoners van de zogenoemde purhuizen.
In Overijssel staan purhuizen in onder meer Aadorp en Vriezenveen.
Motie SP
Aanleiding voor het onderzoek vormt een motie ingediend door de SP. Nadat die motie kon rekenen op politieke steun, heeft minister Ollongren de Gezondheidsraad nu opdracht gegeven tot het onderzoek. “Vanzelfsprekend zijn we erg blij met deze stap van de minister”, reageert Kamerlid Sandra Beckerman, die zich al geruime tijd het lot van de slachtoffers aantrekt.
'Affaire Vriezenveen'
Beckerman is ondere anderen voor de familie Keijzer uit Vriezenveen op de barricaden geklommen. Nadat dit gezin jaren geleden het huis met purschuim liet isoleren, werden vader, moeder en hun kinderen ziek. Daarop werd het huis onbewoonbaar en stond lange tijd leeg.
Eerder dit jaar besloot de familie, daarbij geholpen door vrienden en bekenden, het huis te slopen. Maar omdat vervolgens iedereen ziek werd en niet verder kon werken, bleef het puin liggen. Vervolgens liet de gemeente het door een gespecialiseerd bedrijf opruimen en stuurde de nota van 80 mille naar de familie.
Opheldering geëist
Inmiddels hebben de SP en het CDA in Kamervragen opheldering van de minister geëist over de spraakmakende affaire in Vriezenveen.
Risico's bewoners
Minister Ollongren heeft dit weekeinde de Gezondheidsraad opdracht gegeven te onderzoeken wat de risico’s van purhuizen zijn voor de bewoners. Eerder al gaf ze daartoe opdracht wat betreft werklieden die beroepshalve met pur in aanraking komen.
“En als zo’n onderzoek dan toch wordt uitgevoerd voor de werknemers, waarom dan ook niet nagaan hoe dat zit met bewoners die worden blootgesteld aan pur en de eventuele gezondheidsrisico's ervan? Vandaar onze motie”, aldus Kamerlid Beckerman.
Beckerman had nog een tweede motie ingediend voor een eventueel schadefonds voor purslachtoffers, maar die werd niet door de Kamer overgenomen. "De meeste partijen willen eerst het onderzoek door de Gezondeidsraad afwachten. Maar als dat aantoont dat er gezondheidsrisico's bestaan, dringen we vanzelfsprekend opnieuw aan op zo'n landelijk fonds. Maar ook op aanscherping van de regels in het Bouwbesluit voor werknemers die beroepshalve met pur in aanraking komen."
Gezondheidsraad
Volgens woordvoerder Eert Schoten van de Gezondheidsraad is onduidelijk hoe lang het onderzoek in beslag gaat nemen. “Dat is onder meer afhankelijk of wordt besloten om eventueel hoorzittingen te houden voor specifieke belangengroepen, zoals werknemers in de pur-industrie of wellicht bewoners van dit soort huizen. Maar bij dit soort complexe zaken heb je het al snel over een jaar.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: