Maartje (24) kan na diefstal dwarsfluit, die ze kreeg van oma, weer fluitend door het leven

Ze raakt meteen weer in mineur als ze terugdenkt aan die hondsbrutale diefstal van haar peperdure dwarsfluit. Deels gekregen van haar oma en deels bij elkaar verdiend met krantenwijken. Maar nadat conservatoriumstudente Maartje Valk (24) uit Nijverdal een crowdfundingsactie begon, heeft ze nu weer voldoende geld bij elkaar voor een nieuwe dwarsfluit.

Het was in 2016 dat de daders toesloegen in een bomvolle trein tijdens een ritje Den Haag-Amsterdam. Haar dwarsfluit en een piccolo werden brutaalweg uit het bagagenet geroofd. “Ik zat op mijn laptop te werken, lette even niet op en ze waren weg.”


Verpatst
Ze plaatste een oproep op Facebook die ruim 3.000 keer werd gedeeld. “Een kennis tipte me vervolgens dat de instrumenten op Marktplaats voor zo’n 200 euro werden aangeboden. Terwijl ze 25.000 euro waard zijn.”

Emotioneel waardevol
Nog los van de emotionele waarde. De studente van het Haags conservatorium begon haar muzikale carrière bij de Nijverdalse muziekvereniging KSW. “Wat staat voor Koninklijke Stoom Weverij. Wat refereert aan Nijverdal Ten Cate. De vereniging repeteert nog altijd in gebouwen van dit bedrijf.”


Ze speelde altijd op goedkopere instrumenten. Maar toen ze naar het conservatorium ging, moest er een professioneel exemplaar komen. “De fluit kreeg ik van mijn oma.”


Krantenwijken
Het kopstuk kocht ze zelf. “Een ding van 12.000 euro, 18 karaats goud. Deels betaald vanuit een talentenfonds van het conservatorium, maar ook heb ik vier jaar lang krantenwijken gelopen. Ik was nog niet eens klaar met afbetalen, toen de dwarsfluit en piccolo werden gejat.”


Habbekrats
Na de tip dat de instrumenten voor een habbekrats op Marktplaats werden aangeboden, stapte ze naar de politie. Ze had daags na de diefstal keurig aangifte gedaan. “Maar via de politie kwam ik geen steek verder. Schandalig hoe ze ermee omgingen, daar kan ik me nog steeds kwaad om maken.”


De Haagse politie herkende de twee dieven, maar die hadden de fluiten intussen doorverkocht. “Toen de instrumenten opdoken op Marktplaats heeft een verzekeringsrechercheur geprobeerd een afspraak te maken op een station in Amsterdam, maar er kwam niemand opdagen.”


Crowdfunding
Van het verzekeringsgeld kocht ze een andere dwarsfluit, maar nu haar studie erop zit wil ze graag een professionele altfluit. Via haar opleiding kreeg ze een renteloze lening voor de eerste 10.000 euro. Voor het resterende bedrag lanceerde ze via Voordekunst.nl een crowdfundingsactie.


Succes
Het werd een eclatant succes. “Tot mijn grote verrassing had ik binnen de kortste keren de resterende 4.000 euro binnen. De fluit wordt nu gebouwd en is eind oktober klaar."

"Er kan overigens nog steeds worden gedoneerd want wat er nu nog binnenkomt, kan ik gebruiken om die lening alvast af te lossen. Maar vooralsnog ben ik hier al heel erg blij mee.”

Meer over dit onderwerp:
Nijverdal Nieuws
Deel dit artikel: