Politieactie Almelo gevolg van langdurig rechercheonderzoek, vandaag nog meer doorzoekingen

De grote politieactie in de Almelose wijk Nieuwstraatkwartier is een gevolg van een rechercheonderzoek dat zo'n anderhalf jaar geleden is begonnen. In de loop van het onderzoek zijn steeds meer bewijzen gevonden die een actie als die van vanochtend rechtvaardigen. Dat zeiden de politie en het Openbaar Ministerie tijdens de persconferentie die na de actie is gehouden.

Rond vijf uur vanochtend werden dertien mensen aangehouden, de eerste aanhoudingen in dit onderzoek. Over de identiteit van de arrestanten doet de politie nog geen uitspraken. Bij sommige invallen zijn explosieven gebruikt, omdat er informatie was dat er mogelijk vuurwapens en geweld bij de aanhoudingen gebruikt zouden kunnen worden.

Nog meer doorzoekingen

Ruim 450 medewerkers van onder meer politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de gemeente zijn op de been in de wijk. Er zijn speurhonden ingezet die getraind zijn in het opsporen van geld en verdovende middelen.

Twaalf woningen, zes garages en drie loodsen in de wijk zijn doorzocht. Er zullen vandaag nog meer panden worden doorzocht.

Bij de doorzoekingen is één vuurwapen gevonden. Dertien voertuigen zijn in beslag genomen en er zijn drie nieuwe hennepkwekerijen ontdekt. Verder is er een grote hoeveelheid materiaal gevonden die voor kwekerijen wordt gebruikt en is administratie in beslag genomen. Op de banksaldi van een aantal verdachten is ook beslag gelegd. 

De afgelopen maanden werden in het kader van het onderzoek achttien hennepkwekerijen opgerold in en rond de wijk. Het onderzoek loopt nog steeds, aldus het Openbaar Ministerie.

Grote slag aan crimineel netwerk

Volgens burgemeester Gerritsen van Almelo brengt de actie een grote slag toe aan een crimineel netwerk in de wijk. Dat netwerk houdt zich bezig met hennepteelt en hennephandel. Het geld dat daarmee is verdiend is vervolgens witgewassen.

De leden van het netwerk maakten gebruik van geweld om hun activiteiten te beschermen. De organisatie kreeg daardoor een soort onaantastbare status. Daarom moest de organisatie ontmanteld worden, aldus de burgemeester.

Onrust in de wijk

Mede door het gebruik van explosieven en het aantal mensen dat bij de actie is ingezet, is in de wijk onrust ontstaan. "Het is absurd", vindt een van de buurtbewoners. "Zo veel mensen op de been voor die paar woningen...", zo zegt hij. "Ik vind het echt niet kunnen." 

Burgemeester Gerritsen heeft begrip voor die onrust. In de loop van de dag krijgen bewoners een brief waarin wordt aangegeven dat buurbewoners bij de gemeente terecht kunnen om hun onrust en zorgen te uiten.

Meer over dit onderwerp:
almelo Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: