nieuws

Wat weten we tot nu toe over de politie-invallen in Almelo?

Politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Defensie en de gemeente Almelo hebben vanmorgen om vijf uur invallen gedaan in meerdere panden in Almelo. De actie was onderdeel van een grootscheeps onderzoek naar een crimineel netwerk dat zich bezighoudt met wietteelt en wiethandel. Wat weten we tot nu over die politieactie?
Dit bericht wordt regelmatig aangevuld.

Om wat voor onderzoek gaat het?

Een regionaal rechercheteam is anderhalf jaar geleden gestart met een onderzoek in de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo. Volgens politiechef Jos Westerveld heeft dat onderzoek voldoende aanknopingspunten opgeleverd om vanmorgen met 450 medewerkers van politie, de Belastingdienst en de gemeente verschillende panden binnen te vallen. In de loop van het onderzoek werden al achttien hennepkwekerijen ontmanteld.
Bericht gaat verder onder de tijdlijn

Waarom is Defensie bij het onderzoek?

Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams en heeft veel ervaring met het zoeken in kleine, slecht verlichte en onveilige ruimtes. Daarnaast kan Defensie gebruik maken van geavanceerde middelen zoals een grondradar om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Waarom heeft de politie het onderzoek gestart?

De gemeente wil de leefbaarheid in de wijk Nieuwstraatkwartier vergroten. Er is geen plaats in de wijk voor criminele activiteiten die door de burgemeester van Almelo worden omschreven als 'pure ondermijning'. De mensen die betrokken zijn bij het criminele netwerk deinzen niet terug voor intimidaties, bedreigingen en geweld. "Het is ons menens", aldus burgemeester Gerritsen van Almelo. 
Volgens een woordvoerder van het OM was het onderzoek in de wijk nodig vanwege 'de ontastbare status van het criminele netwerk'. Dat was een gevolg van de intimidaties en bedreigingen van leden van het netwerk in de wijk. De winsten die het netwerk uit de wiethandel heeft gehaald werden witgewassen. "De aanpak van witwaspraktijken is één van de speerpunten van het OM", aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Wat is er vanmorgen gebeurd in de wijk?

De politie heeft vanmorgen twaalf woningen doorzocht, zes garages en drie loodsen. De politie heeft bij die invallen invallen geweld gebruikt. De politie heeft deuren van woningen opengebroken met behulp van explosieven. 

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

Er zijn dertien mensen aangehouden. Drie kwekerijen zijn opgerold en dertien voertuigen in beslag genomen. Ook is een vuurwapen in beslag genomen. Het totaal aantal kwekerijen dat in het kader van het onderzoek is opgerold staat nu op 21. Het onderzoek loopt nog. Volgens de burgemeester zullen er nog meer panden worden doorzocht. 

Hoe wordt de buurt geïnformeerd over het onderzoek?

Bewoners van de wijk Nieuwstraatkwartier in Almelo reageerden vanmorgen bezorgd en ook met onbegrip op de politieactie waardoor de wijk vanmorgen om vijf uur werd wakker geschud. Een absurd beeld leverde het op, schetsen buurtbewoners. Gevels van huizen liggen overhoop en kinderen lopen op straat op weg naar school. Want het gewone leven gaat door. 
Burgemeester Gerritsen van Almelo realiseert zich dat mensen geschrokken zijn van de politie-acties in de wijk. "De politie was genoodzaakt geweld te gebruiken om de aanhoudingen zo goed mogelijk te laten verlopen", meldde de burgemeester vanmorgen in de persconferentie. "We sturen in de loop van vandaag nog een bewonersbrief rond waarin we de mensen uitleggen wat er is gebeurd."

Zijn de problemen in de wijk Nieuwstraatkwartier te verklaren?

Ja, denkt Statenlid Robert Jansen van GroenLinks in Overijssel. Het is het gevolg van falend beleid van de overheid. Volgens Jansen gaat het mis omdat bezit en gebruik van softdrugs worden gedoogd, terwijl teelt en handel strafbaar zijn. "Dat is een scheve situatie."
De PVV is voor de harde lijn. "Zo'n actie als in Almelo kan niet vaak genoeg gebeuren. Ik weet zeker dat er een preventieve werking van uitgaat", zegt fractieleider Erik Veltmeijer van de PVV Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.