nieuws

Overdinkel wil smokkeltijden herleven met smokkelfietstocht

Drilandsteen op de grens bij Overdinkel
Drilandsteen op de grens bij Overdinkel © VVV-De Lutte-Losser-Beuningen
Je zou het niet zeggen, maar het dorpje Overdinkel met 4200 inwoners was in de 20e eeuw het epicentrum van wildwesten taferelen. 9 september is het mogelijk om dit Wilde Westen van Overijssel opnieuw te beleven door een smokkelfietstocht.
Toen na de Eerste Wereldoorlog de textielfabrieken sloten, nam het grensdorp Overdinkel haar plaats in als smokkeldorp van Overijssel. Lange tijd wilden inwoners van Overdinkel niet geassocieerd worden met hun smokkelverleden, maar dit veranderde toen er in 2005 een smokkelmuseum kwam.

Smokkelverleden verbind

“Vroeger waren er nog veel verschillende groepen in ons dorp, die niet zoveel met elkaar hadden, maar we hebben gemerkt dat ons gezamenlijke smokkelverleden echt iets is dat ons meer heeft verbonden”, zegt secretaris van Bruisend Overdinkel Dick Grovenstein.
In 2012 brandde het museum met restaurant compleet af, maar nu wil Overdinkel haar rol als toeristische trekpleister met haar smokkelverleden nieuw leven in blazen.
9 september wordt een smokkelfietstocht gehouden door Bruisend Overdinkel in samenwerking met de lokale VVV. “We fietsen ongeveer 23 km langs alle smokkelpaden, het Drielandenpunt waar ook de Drilandsteen staat en het mooie Gerardus Majella park.”

Anekdotes

Zoals we gewend zijn van het Wilde Westen, komen hier ook sterke verhalen voorbij: “Er zijn genoeg leuke anekdotes die beschreven gaan worden. Vroeger ruilden bijvoorbeeld Duitse en Nederlandse kinderen goederen met elkaar bij de grens en riepen smokkelaars de naam van een hond naar elkaar als ze op de juiste route waren. Ook komt er een inwoner van Overdinkel over zijn opa vertellen, die overleed tijdens het smokkelen.”
Dat er veel animo voor de smokkelfietstocht blijkt wel. Er hebben zich al 150 mensen aangemeld en er worden er nog meer verwacht. Deelname aan de smokkelfietstocht is gratis, er wordt een vrije gift gevraagd. De smokkelfietstocht begint om 10:00 bij ‘ t Trefhuus in Overdinkel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.