Ricardo uit Raalte was laaggeletterd, maar leerde beter lezen: "Ik wilde mijn dochter voorlezen"

"Bij mij kwam het besef dat ik er wat mee moest gaan doen, toen mijn vriendin zwanger was. Ik dacht: ik wil mijn dochter later toch voor kunnen lezen en helpen met haar huiswerk." Ricardo Hensema uit Raalte kon tot twee jaar geleden amper lezen en schrijven, maar toen zijn vriendin in verwachting van hun dochter was, ging het roer om.

"Ik had zelf ook wel in de gaten dat het niet oké ging," vertelt Ricardo. "Ik stuurde alles maar door en schoof alles weg. Op een gegeven moment dacht ik: ik moet er wat aan doen. Die zelfde week heb ik nog actie ondernomen."

2,5 miljoen mensen laaggeletterd
In Nederland zijn naar schatting 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat houdt in dat mensen moeite hebben met lezen, schrijven en bijvoorbeeld het beantwoorden van e-mails. Van alle laaggeletterden zijn 65 procent mensen met een Nederlandse achtergrond. Ongeveer 35 procent van de laaggeletterden zijn mensen met een immigratie-achtergrond.

Via via kwam Ricardo bij Taalpunt Raalte terecht. Daar kreeg hij een persoonlijke coach toegewezen en ging hij samen met zijn taalcoach aan de slag. 

Tientallen jaren vol smoesjes

Bij het Taalpunt in Raalte kan iedereen terecht die hulp bij lezen of schrijven wil. Soms lopen mensen al tientallen jaren rond met hun taalprobleem, voor ze bij het Taalpunt terecht komen. Vaak redden ze zich al jaren met smoesjes. 

"Onze ervaring is dat mensen er problemen mee krijgen op het moment dat er een reden in hun leven komt, waarbij ze taal echt nodig hebben", vertelt Corry Boone van Taalpunt Raalte. "Bijvoorbeeld omdat er steeds meer zaken met de computer geregeld moeten worden. Dat vraagt een betere taalvaardigheid van mensen."

'Vaak weet de eigen omgeving het niet'

Hoewel tweederde van alle laaggeletterden autochtone Nederlanders zijn, komen bij het Taalpunt toch vooral mensen met een migratie-achtergrond. Slechts 10 procent van alle hulpvragen bij Taalpunt Raalte komt van autochtonen. Volgens Boone komt dat vooral omdat mensen zich schamen voor het feit dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven. 

De Nederlandse laaggeletterde is bijna onvindbaar. "Dat is een enorm probleem", erkent Boone. "We zouden willen dat het wat makkelijker zou zijn, maar mensen durven er niet mee naar buiten te treden. Heel vaak weet de eigen omgeving het niet eens."

'Lastige brief? Die schoof ik weg'

Ook Ricardo probeerde zijn probleem voor de buitenwereld verborgen te houden, ook op zijn werk. "Ik liep op zakelijk gebied wel tegen dingen aan, maar dan liet ik anderen dingen voor me doen. Als er een lastige brief binnen kwam, schoof ik hem weg. Kijk er even naar en dan hoor ik het wel", gaf hij als opdracht aan zijn collega's. 

Toen de Raaltenaar vijf jaar geleden promotie maakte binnen het bedrijf, hij werd bedrijfsleider, vond Hensema het eigenlijk al tijd voor actie. "Toen al had ik iets van: als ik een stapje verder wil, dan moet ik ook kunnen lezen en schrijven en mails kunnen beantwoorden. Dat deed mijn werkgever altijd voor mij."

Sinds Ricardo zich bij het  Taalpunt meldde, heeft hij grote vorderingen gemaakt. Hij leest, zoals hij wilde, zijn dochter voor. En zakelijke mails? Die beantwoordt hij zelf.  "Ik ben zelfverzekerder", vertelt hij. 

Ricardo als ambassadeur
Vanavond wordt Ricardo door het Taalpunt in Raalte gepresenteerd als ambassadeur. Samen met het Taalpunt wil hij het taboe op laaggeletterdheid doorbreken en het probleem bespreekbaar maken. De presentatie is onderdeel van een speciale thema-avond. Die begint om 19.00 uur in het gebouw van Landstede aan de Zwolsestraat.

Entree is gratis, aanmelden kan door een mailtje te sturen naar taalpuntraalte@bibliotheeksalland.nl of door te bellen met Corry Boone: 06-18370257


'Schaam je er absoluut niet voor'

Heb je moeite met lezen en schrijven en twijfel je na het verhaal van Ricardo nog of je je moet melden bij het Taalpunt? "Ga eens met de mensen van het taalpunt in gesprek", luidt het advies van Ricardo. "Praat over wat ze voor je kunnen doen en schaam je er absoluut niet voor. Het helpt je echt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: