nieuws

Gaat de gaskraan weer open in de Kop? "We zijn bang voor schade"

Mag gasproducent Vermilion na vanmiddag de kraan weer opendraaien in de Kop van Overijssel? Over die vraag doet de Raad van State vanmiddag een uitspraak. Inwoners van de Kop van Overijssel zijn bang voor Groningse toestanden. "Bij schade hebben wij niks in handen, er is geen regeling voor ons."
Energiebedrijf Vermilion heeft van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat toestemming gekregen om tot 2027 gas te winnen in Eesveen in de Kop van Overijssel. Ook kreeg het bedrijf toestemming om de winning uit te breiden met een tweede productieput, waardoor er tot tien keer meer gas uit de bodem gehaald kan worden dan nu het geval is.

Stilgelegd

Die extra gaswinning is echter tot ten minste vandaag stilgelegd. De gemeenten Steenwijkerland en Westerveld (Drenthe) hebben samen met actiegroep Geen Opschudding Gaswinning Eesveen een voorlopige voorziening aangevraagd tegen het besluit van de minister. De gemeenten vinden dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de mogelijke gevolgen van de extra gaswinning voor de omgeving.
"Wij zijn heel blij dat de gemeenten ons steunen", zegt Jeannette van der Velde. Zij woont in Kallenkotte, vlakbij het wingebied. "Het is toch een overheid die bereid is tegen een hogere overheid in te gaan."

Bewijslast

Van der Velde is niet eens zozeer tegen de extra gaswinning, als wel tegen de zwakke positie van inwoners van het gebied. "Er is voor ons geen regeling. Wij hebben niks in handen. Bij schade moeten wij als bewoners zelf aantonen dat er inderdaad schade is, de bewijslast ligt bij ons."
De kans op schade wordt door de extra productieput een stuk groter, volgens Van der Velde. "De druk op het gasveld wordt heel groot, het meeste gas wordt er binnen twee tot drie jaar uitgehaald. Als je het er sneller uithaalt zijn de gevolgen ook groter. Er zijn boerderijen in het gebied die minder goed gefundeerd zijn. Als ze in de diepe grond bezig gaan, weet je niet wat er gebeurt."

Fonds

Van der Velde pleit voor een speciaal fonds voor bewoners. "Wij zeggen: als je zo zeker weet dat er er geen schade komt, stort dan wat geld in een fonds of iets dergelijks. Bouw wat zekerheden in voor inwoners van deze streek."
Van der Velde zal de hoorzitting van de Raad van State straks bijwonen. Het is de vraag of de rechter vindt dat er sprake is van een spoedeisende zaak. "Als dat zo is, gaat hij verder. Als dat niet zo, kunnen we ook binnen tien minuten weer buiten staan."
Wat ze dan nog kunnen doen, weet Van der Velde niet. "Vermilion is een groot bedrijf dat van de toren brult dat ze enorme schade lijden als de gaswinning niet door mag gaan. Wat ben je dan als burger, kun je daar iets tegen?"
Om 13:00 begint de zitting bij de Raad van State.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.